Ανάλυση Κύκλου Ζωής Αιολικού Πάρκου στη θέση «Πυργουλόψη - Λιάζαρι», συνολικής ισχύος 1,5 MW, Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - Κλειάσου, Ηλιάνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Το θέμα που πραγματεύεται η διπλωματική εργασία είναι η Ανάλυση του Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ) ενός υφιστάμενου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα. Η μεθοδολογία ΑΚΖ εφαρμόστηκε για το αιολικό πάρκο στη θέση «Πυργουλόψη - Λιάζαρι», συνολικής ισχύος 1,5 MW, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Για το σκοπό αυτό αναζητήθηκαν στοιχεία για το εν λειτουργία αιολικό πάρκο και πραγματοποιήθηκαν υπολογισμοί με κατάλληλες βάσεις δεδομένων και υπολογιστικά εργαλεία. Η επεξεργασία των δεδομένων κατέδειξε τη συνολική συνεισφορά του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη διάρκεια του κύκλου ζωής του. Πιο συγκεκριμένα, αναζητήθηκαν και εξετάστηκαν οι ρύποι που σχετίζονται ειδικότερα με την παραγωγή, μεταφορά, λειτουργία και τελική διάθεση των υλικών και επιμέρους τμημάτων που αποτελούν τις ανεμογεννήτριες του αιολικού πάρκου. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της κατασκευάστριας εταιρείας και των λειτουργικών χαρακτηριστικών του αιολικού πάρκου, υπολογίστηκαν οι ρύποι που παράγονται και συντελούν στα φαινόμενα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, της οξίνισης, του ευτροφισμού, της ανθρώπινης τοξικότητας, της φωτοχημικής οξείδωσης, της εδαφικής οικοτοξικότητας, της οικοτοξικότητας του γλυκού νερού και της θαλάσσιας οικοτοξικότητας. Μέσω της παραπάνω διαδικασίας, η ΑΚΖ αποτελεί ένα εργαλείο εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του αιολικού πάρκου, παρέχοντας τη δυνατότητα αξιολόγησης της συνεισφοράς στην περιβαλλοντική επιβάρυνση των επιμέρους φάσεων του έργου. Ως εκ τούτου, η ΑΚΖ είναι δυνατό να συνεισφέρει στην αξιολόγηση και μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, μέσω της κατανόησης της κατανομής των ρύπων στα εξεταζόμενα στάδια του έργου και της υιοθέτησης κατάλληλων τεχνικών και μεθόδων για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.