Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων ανατίναξης με χρήση UAV και Φωτογραμμετρίας - Τσιαβός, Εμμανουήλ - Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2016)
Η εξέλιξη και μαζική παραγωγή των αισθητήρων στερεάς κατάστασης αλλά και η εμφάνιση των ελεύθερων πλατφορμών προτυποποίησης συνέβαλε στην μετατροπή των αερομοντέλων από απλά μέσα ψυχαγωγίας σε έξυπνες πτητικές μηχανές (UAVs). Τα πιθανά πεδία εφαρμογής και τα οφέλη από τη χρήση τέτοιων μηχανών σε διάφορους τομείς της επιστήμης, της παραγωγικής διαδικασίας και της παροχής υπηρεσιών ήταν τόσο πολλά, ώστε επενδύθηκαν και συνεχίζουν να επενδύονται τεράστια ποσά για έρευνα και ανάπτυξη με τη συμμετοχή κορυφαίων πολυεθνικών εταιριών και ερευνητικών κέντρων, δημιουργώντας παράλληλα μια αγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων χωρίς ενδείξεις κάμψης. Παράλληλα οι εξελίξεις σε άλλους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας συνέβαλαν στην μετάβαση της υπόστασης τεχνικών και μεθοδολογιών όπως η φωτογραμμετρία, από την αναλογική στην ψηφιακή φάση, καθιστώντας την πιο προσιτή τόσο από λειτουργική όσο και από οικονομική σκοπιά. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ήταν θέμα χρόνου ο συνδυασμός των δυο παραπάνω στοιχείων για την υλοποίηση ενός νέου μετρητικού εργαλείου, της Εναέριας Ψηφιακής Φωτογραμμετρίας με χρήση UAV ή του “UAV Photogrammetry” όπως αναφέρεται από τις εταιρείες κατασκευής τοπογραφικού εξοπλισμού που έχουν πλέον εμπλακεί ενεργά σε αυτό, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις προϊόντων βασιζόμενων σε UAV και φωτογραμμετρικό λογισμικό. Το νέο αυτό προϊόν είναι φθηνό, ακριβές και παρουσιάζει μια σειρά πλεονεκτημάτων σε σχέση με τις συμβατικές τοπογραφικές μεθόδους, με αποτέλεσμα να κάνει δυναμική είσοδο σε ιδιάζοντες χώρους όπως η μεταλλευτική και λατομική βιομηχανία, που ευνοείται ιδιαίτερα από τη χρήση του. Αντικείμενο της Μεταπτυχιακής αυτής Εργασίας αποτελεί η παρουσίαση των στοιχείων που δομούν το νέο αυτό προϊόν, καθώς και των πλεονεκτημάτων που αυτό παρουσιάζει έναντι των συμβατικών τοπογραφικών μεθόδων σε χώρους όπως η μεταλλευτική και λατομική βιομηχανία. Το ειδικό μέρος της Εργασίας αφορά στην διενέργεια και παρουσίαση πειραματικής σειράς αποτυπώσεων καθώς και της προεργασίας που απαιτήθηκε για να πραγματοποιηθούν αυτές, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων ανατίναξης μετώπου παραγωγής σε λατομείο, με χρήση UAV και φωτογραμμετρικού λογισμικού.