Περιβάλλον ανάλυσης αναφορών αστοχιών συστημάτων λογισμικού για τον εντοπισμό ελαττωμάτων πηγαίου κώδικα - Τάτση, Κρυσταλένια (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2016)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η σχεδίαση, η ανάλυση και υλοποίηση ενός βασικού συστήματος για εντοπισμό σφαλμάτων του πηγαίου κώδικα. Με το σύστημα αυτό ο χρήστης θα μπορεί να εντοπίζει ποιες μέθοδοι χρειάζονται τροποποίηση προκειμένου να επιλυθούν αστοχίες ενός προγράμματος λογισμικού. Η μεθοδολογία, που αναπτύχθηκε, στηρίζεται στις αναφορές σφαλμάτων που διατίθενται για τις εφαρμογές λογισμικού που χρησιμοποιήθηκαν για την επικείμενη μελέτη. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον το οποίο δέχεται ως είσοδο μία αναφορά σφάλματος και στη συνέχεια δημιουργεί μια λίστα με τις υπόλοιπες αναφορές του εκάστοτε υπό μελέτη συστήματος ώστε να δώσει στον προγραμματιστή μία εικόνα σχετικά με την ομοιότητα του συγκεκριμένου σφάλματος με προηγούμενα ήδη καταχωρημένα σφάλματα. Έπειτα οι μέθοδοι του συστήματος ταξινομούνται λαμβάνοντας υπόψιν τις συσχετίσεις μεταξύ τους καθώς και μετρικές σχέσεις για τον καθορισμό βάρους σε κάθε μία από αυτές. Κατ’ αυτό τον τρόπο σχηματίζεται μία λίστα των μεθόδων που προκαλούν το σφάλμα που περιγράφει η αναφορά αστοχίας που θέσαμε ως είσοδο. Η μεθοδολογία αυτή εφαρμόστηκε σε έξι προγράμματα λογισμικού και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη ενός πιο εξελιγμένου συστήματος εντοπισμού αστοχιών στον πηγαίο κώδικα, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει τους προγραμματιστές καθώς έτσι δε θα χρειάζεται να ξοδέψει ιδιαίτερο χρόνο αναζητώντας τις ελλαττωματικές μεθόδους σε όλη την έκταση του κώδικα, αλλά θα τους δίνεται οι δυνατότητα να παρεμβαίνουν στις μεθόδους που πρέπει να τροποποιηθούν.