Τεχνοοικονομική και περιβαλλοντική μελέτη της προμήθειας καυσίμου LNG - Μπανάκου, Ευθυμία-Ελεονώρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με την προμήθεια και τον ανεφοδιασμό πλοίων που κινούνται με υγροποιημένο φυσικό αέριο (Liquefied Natural Gas-LNG). Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφονται τα χαρακτηριστικά του καυσίμου, το εμπόριο και η τιμολόγησή του. Επίσης αναφέρονται οι λόγοι που προώθησαν τη χρήση του ως ναυτιλιακό καύσιμο και οι μέθοδοι ανεφοδιασμού του. Στο δεύτερο κεφάλαιο καταγράφονται οι κανονισμοί και των νόμοι που διέπουν τον ανεφοδιασμό του LNG. Δεδομένου ότι το LNG είναι νέο καύσιμο στη ναυτιλία παρατηρούνται πολλά νομοθετικά κενά, που σχετίζονται με τον ανεφοδιασμό του. Για το λόγο αυτό παρουσιάζονται οι κανονισμοί και οι νόμοι που, ενώ δε συνδέονται άμεσα με αυτό, χρησιμοποιούνται εξαιτίας της έλλειψης συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου. Στο τρίτο κεφάλαιο πραγματοποιείται καταγραφή, ανασκόπηση και σύγκριση μελετών που συνδέονται με την αλυσίδα προμήθειας του LNG και τη χρήση του. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το LNG εξετάζεται ως ναυτιλιακό καύσιμο. Επιπλέον πραγματοποιείται θεωρητική καταγραφή των εννοιών του κύκλου ζωής και των αποτελεσμάτων των ατυχημάτων που μπορούν να συμβούν, όταν το LNG χρησιμοποιείται ως καύσιμο στη ναυτιλία. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται και συγκρίνονται τα σενάρια προμήθειας με γνώμονα την οικονομική βιωσιμότητα και τη βέλτιστη επιλογή σεναρίου για τους εμπλεκόμενους φορείς. Σε πρώτη φάση εξετάζεται η προμήθεια για συγκεκριμένη ζήτηση μικρής κλίμακας και λογική υπογραφής συμβολαίου για την αγορά του καυσίμου. Στη συνέχεια λαμβάνεται υπ’ όψη η αύξηση της ζήτησης με την πάροδο των ετών για την επιλογή του καταλληλότερου σεναρίου προμήθειας και η μεταβολή των τιμών των MDO και LNG. Στο πέμπτο κεφάλαιο μελετώνται με τη μεθοδολογία της ανάλυσης κύκλου ζωής τα περιβαλλοντικά αποτελέσματα των διαφορετικών μεθόδων ανεφοδιασμού και των διαδικασιών που συμμετέχουν σε κάθε μονοπάτι ανεφοδιασμού. Επίσης συγκρίνονται περιβαλλοντικά οι διαφορετικοί τρόποι ανεφοδιασμού, ώστε να βρεθεί ο περιβαλλοντικά φιλικότερος τρόπος προμήθειας και πραγματοποιείται ανάλυση ευαισθησίας σε μεταβλητές που συμβάλουν στις διαδικασίες της προμήθειας. Τέλος εξετάζεται η περίπτωση ατυχήματος πλοίων κινούμενων με καύσιμο LNG σε αντιδιαστολή με ατυχήματα πλοίων που κινούνται με καύσιμο μαζούτ (Heavy Fuel Oil-HFO). Στο τελευταίο κεφάλαιο συνοψίζονται τα συμπεράσματα της έρευνας.