Ανάλυση τεχνικών αποθήκευσης και αναζήτησης πολυμεσικών δεδομένων με χρήση NoSQL βάσεων δεδομένων - Κληροδέτης, Πέτρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2016)
Η ραγδαία αύξηση του όγκου των δεδομένων τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων συστημάτων βάσεων δεδομένων. Οι παραδοσιακές σχεσιακές βάσεις παρά την ευρεία αποδοχή τους και την πληθώρα χαρακτηριστικών που προσφέρουν, παρουσιάζουν αδυναμίες όταν καλούνται να διαχειριστούν ιδιαίτερα μεγάλο όγκο δεδομένων. Προκειμένου να γίνει εφικτή η διαχείρισή και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων από τα δεδομένα αυτά, τα νέα συστήματα βάσεων δεδομένων διαφοροποιούνται από τα παραδοσιακά, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη ευελιξία, προσαρμόζοντας τη δομή των δεδομένων και εγκαταλείποντας κάποια λειτουργικότητα προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα οριζόντιας κλιμάκωσης και κατανομής των δεδομένων σε πολλαπλούς κόμβους για παράλληλη αποθήκευση και επεξεργασία.