Χωροταξικιή Πολιτική για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα. Μελέτη Περίπτωσης: η Περιφέρεια Ηπείρου - Βαρβιτσιώτη, Γεωργία-Γαρυφαλλιά (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Οι διαρκώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η εξάντληση των φυσικών αποθεμάτων και πόρων και τα παγκόσμια πλέον αποτελέσματα όλων αυτών των φαινομένων δημιούργησαν την ανάγκη για την αναζήτηση και αξιοποίηση νέων πόρων. Έτσι, οι ερευνητές και μελετητές στράφηκαν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος, θέτοντας νέου είδους στρατηγικές και δημιουργώντας το κατάλληλο νομοθετικό υπόβαθρο. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν αποτελούν πανάκεια για όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα μιας και επιφέρει η εφαρμογή τους αρκετές συνέπειες ανάλογα με το δυναμικό της εκάστοτε περιοχής εφαρμογής, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τη φυσιογνωμία της και τις επικρατούσες χρήσεις γης. Συνεπώς, είναι μεγάλη η ευθύνη των αρμόδιων φορέων για την ορθή εφαρμογή των μέτρων και την αξιολόγηση των μεθόδων που κρίνονται αναγκαίες. Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζεται το θεσμικό πλαίσιο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ορισμένα παραδείγματα προς μίμηση ως προς την ενσωμάτωση των ΑΠΕ για την ηλεκτροπαραγωγή και τέλος γίνεται η διερεύνηση πεδίου εφαρμογής σε μια ελληνική περιφέρεια, αυτή της Ηπείρου που διαθέτει ιδιαίτερη φυσιογνωμία και πολλές αντιφάσεις ως προς το προφίλ της. Στο τελευταίο μέρος, εντοπίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των καλύψεων γης και προτείνεται τρόπος αντιμετώπισής τους από τους εμπλεκόμενους φορείς που χαράσσουν τις κατευθύνσεις για την τοπική ανάπτυξη. Αναλύονται τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την επίτευξη αυτού του σκοπού, καθώς και η κριτική ματιά του συντάκτη της εργασίας.