ΡΙΟ 2016 Οικονομικές – κοινωνικές - πολεοδομικές μεταλλαγές στο Ρίο ντε Τζανείρο λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων - Λαντζούνη, Ευαγγελία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Στην εργασία αυτή επιχειρείται η διερεύνηση των επιδράσεων που έχουν τα Mega- αθλητικά events στις πόλεις. Τα mega γεγονότα είναι βραχυπρόθεσμα γεγονότα καθορισμένης διάρκειας με μακροπρόθεσμες συνέπειες για τις πόλεις που τα φιλοξενούν. Η μελέτη των επιπτώσεων εστιάζεται κυρίως στις οικονομικές, κοινωνικές και πολεοδομικές. Από οικονομική άποψη τα μέγα-γεγονότα αποτελούν πλέον στρατηγική που χρησιμοποιείται για την τόνωση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό εξηγείται λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των πόλεων, από την άποψη των θέσεων εργασίας και του κεφαλαίου, σε παγκόσμια κλίμακα. Έτσι, τα Mega-γεγονότα λειτουργούν ως ερέθισμα και, ταυτόχρονα, ως δικαιολογία για την τοπική ανάπτυξη.Η διπλωματική αυτή εργασία, θα εστιάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως το κορυφαίο γεγονός για το οποίο μονομαχούν οι χώρες και το οποίο ενέχει πολλούς συμβολισμούς σε όλα τα επίπεδα. Και κυρίως γιατί είναι οι «Ολυμπιακοί Αγώνες» είναι αυτοί που δημιουργούν συνθήκες αστικής ανανέωσης στις πόλεις υποδοχής.