Αρχαιολογικός περίπατος στην Εγνατία: αφορμή για παρεμβάσεις αρχιτεκτονικής συνοχής στον ιστό της Θεσσαλονίκης. - Κωνσταντινίδου, Ελευθερία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη πιο σημαντική αυτοκρατορική πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, καθώς και το σπουδαιότερο λιμάνι των Βαλκανίων˙ μια πόλη-σταθμός στην Εγνατία οδό, το συνδετικό άξονα Ανατολής και Δύσης που διανύει την πόλη, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Ο σημερινός πολεοδομικός ιστός της Θεσσαλονίκης έχει σημαδευτεί από δύο μεγάλα γεγονότα που προκάλεσαν βίαιες μεταβολές μέσα στον 20ο αιώνα˙ τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και τις εκσκαφές για την κατασκευή του Μετρό. Πάρα ταύτα, η Θεσσαλονίκη διατηρεί ακόμα, μέσα στα τείχη της, ένα μεγάλο αριθμό σημαντικών μνημείων διαφόρων ιστορικών περιόδων, των οποίων η αξία θα μπορούσε να αποτελέσει δυναμικό μέρος του πολεοδομικού ιστού και στόχο κάθε μελλοντικού αστικού ανασχεδιασμού. Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, και εμπνεόμενη από τα ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές στα εργοτάξια του Μετρό, εκατέρωθεν της οδού Εγνατίας, μου γεννήθηκε το όραμα αναβίωσης της πόλης μέσα από την ανάδειξη τεκμηρίων της διαχρονικά ένδοξης ιστορίας της, ενσωματώνοντας τα μνημεία διαφόρων ιστορικών περιόδων στον ιστό της, ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική συνέχεια και να λάβει ζωτικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των πολιτών, αλλά και να βελτιώσει την αρχιτεκτονική της εικόνα.