Επεμβάσεις για την ενεργοποίηση της λίμνης Καϊάφα - Τριχά, Ειρήνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Η περιοχή του Καϊάφα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έχει αποτελέσει σημείο ενδιαφέροντος με τοπική και υπερτοπική σημασία. Τα ιαματικά λουτρά προσέλκυαν διαχρονικά πληθώρα επισκεπτών, που με κάθε πιθανό μέσο κατέφθαναν στην περιοχή, ενώ κατασκήνωναν σε πρόχειρα καταλύματα για αρκετές μέρες προκειμένου να θεραπευτούν από κάθε λογής πρόβλημα υγείας. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής συνέβαλε στην κατακόρυφη αύξηση των επισκεπτών και την ανάγκη στέγασης αυτών. Η κατασκευή ξενοδοχείων στην νησίδα της λίμνης Καϊάφα ήταν πλέον γεγονός. Στα κτίρια αυτά, ο κοινωνικός και ταξικός διαχωρισμός ήταν εμφανής. Πολυτελή ξενοδοχεία(Γεράνιο, Ολύμπια, Αρήνη) για τις ανώτερες τάξεις της εποχής, και τρεις λαϊκοί ξενώνες για τους λιγότερο εύρωστους από την άλλη πλευρά της νησίδας. Σήμερα, σχεδόν 90 χρόνια μετά την κατασκευή των ξενοδοχείων, αυτό που βιώνει ο σύγχρονος επισκέπτης σε σχέση με την περιοχή είναι η εγκατάλειψη και η υποβάθμιση, που αφορούν τόσο το κτιριακό δυναμικό όσο και το οικοσύστημα. Η πληθώρα των κτιρίων χρίζει άμεσης συντήρησης (μόνο ένα κτίριο λειτουργεί ακόμη), ενώ το οικοσύστημα μαρτυρεί όλες τις ανθρωπογενείς επεμβάσεις που έχει δεχτεί και συνεχίζει να δέχεται (πυρκαγιές, αστικές και αγροτικές πιέσεις, μόλυνση, ρίψη απορριμάτων, λαθροθηρία, water ski, moto cross, κ.α.) Εξετάζοντας την περιοχή μελέτης μέσα από το πρίσμα των σημερινών συνθηκών, καλούμαστε να επανερμηνεύσουμε την έννοια του τουρισμού, του τοπίου και την σχέση του επισκέπτη με αυτό, έχοντας ως κύριο γνώμονα την προστασία της περιοχής από σχέδια έντονης ανάπτυξης και εκμετάλλευσης που προωθούνται και εξαγγέλλονται κατά καιρούς. Ως πρωταρχικό στόχο, θέσαμε την επαναοικειοποίηση του τοπικού πληθυσμού με την περιοχή του Καϊάφα. Τα ιαματικά λουτρά ήταν και εξακολουθούν να αποτελούν μέσο τόνωσης της τοπικής οικονομίας, λόγω των επισκεπτών που προσελκύουν. Οι χρήσεις που προτείνουμε είναι ήπιες και στοχεύουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας, στην ενεργοποίηση και επισκεψιμότητα της περιοχής καθ’ όλη την διάρκεια του έτους αλλά και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, με τρόπο μη ανταγωνιστικό ως προς το οικοσύστημα. Απευθυνόμαστε κυρίως σε διάφορους συλλόγους και συνεταιρισμούς που δρουν στην περιοχή, σε σχολεία κα περιβαλλοντικές ομάδες, επιστήμονες και ερευνητές, που θα έρθουν να «κατοικήσουν» την περιοχή με νέους όρους, θα την αναδείξουν και τελικά θα αποτρέψουν την περαιτέρω εκμετάλλευσή της με τους όρους του μαζικού τουρισμού.