Το καλλιτεχνικό βιβλίο. Σχολή και εργαστήριο τυπογραφίας και βιβλιοδεσίας στα Εξάρχεια. - Μπουντάς, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Η εργασία αυτή αφορά την τέχνη της παραγωγής του καλλιτεχνικού βιβλίου. Την τέχνη της παραδοσιακής τυπογραφίας και της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας, οι οποίες αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν παράλληλα με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας για βιβλία και περιοδικά και η οποίες παραμένουν ζωντανές στα Εξάρχεια, παρά την μεταλλαγές της εκβιομηχάνισης. Σκοπός της εργασίας είναι να μελετήσει αυτές τις διαδικασίες, να ερευνήσει το χωρικό τους αποτύπωμα και να καταλήξει σε μια πρόταση, η οποία θα έχει ως βασικό ζητούμενο τη διάσωση και την εξέλιξη της τέχνης αυτής. Για αυτό, εφόσον γίνει μια ιστορική και πολεοδομική έρευνα για το βιβλίο και την περιοχή των Εξαρχείων και εφόσον μελετηθούν οι τρόποι και τα μέσα της παραδοσιακής τυπογραφίας και της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας, προτείνεται ο σχεδιασμός ενός μικρού συγκροτήματος, το οποίο περιλαμβάνει μια σχολή και ένα επαγγελματικό εργαστήριο, καθώς και τους απαραίτητους χώρους για την προώθηση των δύο αυτών χρήσεων. Ο σχεδιασμός αυτός διερευνάται μέσα από μια πειραματική μελέτη των εναλλακτικών τρόπων με τους οποίους θα μπορούσε το κτίριο να αποκτήσει μια μορφή μέσα στο αστικό περιβάλλον, με γνώμονα τις ανάγκες του κτιριολογικού προγράμματος, τη σχέση μεταξύ των χώρων, την ένταξη στο περιβάλλον και τις ανάγκες για δημόσιο χώρο στην περιοχή.