Brand Name Chalandri - Ιωάννου, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
Ως κεντρικός άξονας της εργασίας εμφανίζεται η εντυπωσιακή εξάπλωση της αγοράς εστίασης και διασκέδασης στο Χαλάνδρι, που αρχικά επιλέχθηκε από τους επιχειρηματίες και τις αρχές της περιοχής ως αντίδοτο στην κρίση της -τοπικής και εθνικής- αγοράς, αλλά σύντομα εδραιώθηκε και σταδιακά απέκτησε την ορμή ενός κοινωνικού φαινομένου, ή ενός «αναπτυξιακού θαύματος». Η επέκτασή του, με χωρικούς και συμβολικούς όρους, είναι τέτοια που αγγίζει τα όρια ενός αγοραίου ολοκληρωτισμού, καταλαμβάνοντας σταδιακά το μεγαλύτερο τμήμα της πάλαι ποτέ πολυδιάστατης αγοράς στην πλατεία και το κέντρο του δήμου, ορίζοντας το δημόσιο χώρο τόσο σε επίπεδο λειτουργίας όσο και αισθητικής -και εκδιώκοντας τις δραστηριότητες που αποδεικνύονται δυσπροσάρμοστες στις νέες συνθήκες που επιβάλλει. Η εμβέλειά του μάλιστα, περνώντας σχεδόν άμεσα από το τοπικό στο μητροπολιτικό και το εθνικό επίπεδο, είναι σήμερα διεθνής, δημιουργώντας για το Χαλάνδρι ένα ισχυρότατο Brand name και συνδέοντάς το έτσι προνομιακά με την κυρίαρχη σήμερα μητροπολιτική νεανική κουλτούρα, το περίφημο hipster. Η εικόνα που ο δήμος σήμερα παρουσιάζει είναι αυτή της άνισης μονοσήμαντης ανάπτυξης ενός συγκεκριμένου τμήματος της αγοράς, καθώς και της συνακόλουθης εξάρτησής του από αυτό. Σημαντικό κομμάτι της έρευνας της εργασίας συνίσταται σε μια έρευνα πεδίου, σε μεγάλο βαθμό ποιοτική, που σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και αναλύθηκε με σκοπό να αποσαφηνίσει τις αιτίες γέννησης και ανάπτυξης του φαινομένου, καθώς και της άμεσης και γενικευμένης ταύτισής του με την πραγματική και -κυρίως- τη φαντασιακή κοινωνική συγκρότηση της περιοχής, και ακόμα να ελέγξει αν και κατά πόσο η εικόνα που περιγράφηκε παραπάνω είναι αληθής. Για την περαιτέρω κατανόηση αυτών των θεμάτων εισάγονται οι κατηγορίες του «εδώ – αλλού» και του «πυκνωτή», που στη βάση τους βρίσκονται οι «κλασικές» ετεροτοπικές μορφές (Foucault) και η κατωφλιακότητα (Σταυρίδης). Ωστόσο σύντομα έγινε προφανές, κυρίως μέσα από τη διερεύνηση του hipster φαινομένου και της χαρακτηριστικής σύνδεσής του με την (ιδιότυπη και σε σημαντικό βαθμό αναπάντεχα «καθαρή») ταυτότητα του Χαλανδραίου, πως για να φανεί η πραγματική προοπτική του φαινομένου είναι απαραίτητη η καθαυτό μελέτη της ανάδυσης και συγκρότησης αυτού ακριβώς του χωρικά εντοπισμένου συλλογικού φαντασιακού. Έτσι ακολούθησε η ιστορική διερεύνηση της συγκρότησης της τοπικής ταυτότητας και των αποτελεσμάτων της, μέσα από τη σύνδεσή της με το πέρασμα του δήμου από το αγροτικό παρελθόν στη διαμόρφωση του σύγχρονου μεσοαστικού προαστίου, τη συμβολική και πραγματική λειτουργία του παραγόμενου χώρου και της υπερτοπικού χαρακτήρα αγοράς της περιοχής, καθώς και τις περιπέτειες της χώρας και της μητρόπολης από τα χρόνια της κατοχής, του εμφυλίου και της χούντας, ως τη μεταπολίτευση, το ολυμπιακό μεγαλείο και εντέλει την έλευση της κρίσης. Διερεύνηση που βοήθησε τελικά στην αντίληψη της άμεσης κυριάρχησης και του εντυπωσιακού γιγαντισμού του συγκεκριμένου τμήματος της αγοράς στην περιοχή, αλλά ταυτόχρονα φανέρωσε και τα δυνητικά όριά του. Ως σημαντικότερο απότοκο της ερευνητικής διαδικασίας ωστόσο, αναδείχτηκε η ίδια η ανασύνθεση της ιστορίας του προαστίου, που ως τώρα κυριαρχήθηκε από δύο κυρίαρχα αφηγήματα (αυτό της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, αλλά και αυτό της ορθόδοξης αριστεράς), με αποτέλεσμα να παραμένει για χρόνια απόκρυφη.