Προσέγγιση ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών ρεμάτων και ομβρίων υδάτων. Η περίπτωση της Εσχατιάς - Χατζηγιάννη, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μια προσπάθεια συστηματικής προσέγγισης με σκοπό τη διερεύνηση μεθοδολογίας και εργαλείων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των ρεμάτων και των αστικών απορροών ομβρίων υδάτων. Η διαχείριση αυτών των θεμάτων στοχεύει ταυτόχρονα σε τρία βασικά πεδία: Πρώτον, την αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου. Δεύτερον, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, και τρίτον, την ενίσχυση της αστικής βιοποικιλότητας και της ανθεκτικότητας της πόλης απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Το αντικείμενο της μελέτης είναο το ρέμα τηε Εσχατιάς, ένα ρέμα που παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αθήνας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου της Αθήνας, καθώς εντάσσεται στη λεκάνη απορροής του Κηφισού. Το ρέμα αυτό, όπως και πολλά ρέματα της Αττικής, έχει υποστεί ήδη επεμβάσεις τεχνητής διευθέτησης, ενώ το τμήμα που παραμένει ανοιχτό συνεχίζει να δέχεται πολλές πιέσεις από την αστική ανάπτυξη και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Οι στρατηγικές παρεμβάσεις οι οποίες προτείνονται περιλαμβάνουν, απο τη μία πλευρά, την αποκατάσταση του φυσικού παραρεμάτιου οικοστήματος και τη διαμόρφωση ζώνης προστασίας και περιοχών εκτόνωσης πλημμυρικών υδάτων, στα σημεία όπου είναι εφικτό να υλοποιηθεί αυτό. Από την άλλη πλευρά, προτείνονται δράσεις αύξησης της διαπερατότητας του αστικού ιστού, με την χρήση των αειφόρων συστημάτων αποστράγγισης των ομβρίων υδάτων. Συνεπώς, το οικοσύστημα του ρέματος δεν αντιμετωπίζεται αποκομμένο από το αστικό περιβάλλον, αλλά διαμορφώνεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική, όπου το σύνολο των αποκεντρωμένων παρεμβάσεων στο ρέμα και στον αστικό ιστό, συμβάλει στην επίτευξη των ζητούμενων στόχων.