Σχέδιο Περιφερειακής Γραμμής Τραμ Αθηνών - Φαράκος, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Από τη δεκαετία του 50’, με τις ραγδαία αναπτυσσόμενα ανάγκες μεταφοράς και άνεσης της μεταπολεμικής περιόδου, είναι εμφανή η στροφή στον ατομικό έναντι συλλογικό τρόπο μετακίνησης. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεγαλουπόλεις που γρήγορα αντιλήφθηκαν το πρόβλημα των Ι.Χ. και στράφηκαν προς τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς όπως και σε σύγχρονα Τραμ στην Ελλάδα οι εξελίξεις ήταν πολύ αργές και η ιδέα επανατοποθέτησης Τραμ ακόμα και σήμερα προβληματίζει. Το Τραμ μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για το μεταφορικό δίκτυο των Αθηνών, καλύπτοντας το κενό μεταξύ Μετρό και λεωφορείων και ταυτόχρονα διατρέχοντας το στενό και ασυνεχές οδικό δίκτυο του Λεκανοπεδίου. Αποτελεί την βιτρίνα μίας σύγχρονης αλλά ταυτόχρονα πράσινης Μητρόπολης, συμβιώνει καλύτερα με πεζούς και ποδηλάτες, συμβάλει στην ιεράρχηση των ζωνών κίνησης μεταξύ Ι.Χ., ΜΜΜ και πεζών, μειώνει την παράνομη στάθμευση και γενικά αναβαθμίζει τις περιοχές διέλευσης του. Στα πλαίσια της εργασίας μελετάτε η περιφερειακή γραμμή Πειραιάς – Αγ. Παρασκευή ενώ επικεντρώνεται στο τμήμα Ίλιον – Αγ. Παρασκευή με περιοχές πυκνοκατοικημένες, έντονης εμπορικής δραστηριότητας και σύνδεσής τους μέσω λεωφορειογραμμών. Πρόκειται για μια εναλλακτικής μορφής γραμμή Τραμ, γρήγορης και αξιόπιστης, που θα κινείται σε αποκλειστική λωρίδα κατά μήκος του υφιστάμενου οδικού δικτύου με συρμούς διερχόμενους σε μονή λωρίδα με διασταυρώσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σκοπός είναι να διερευνηθούν τα προβλήματα της υπάρχουσας κατάστασης και να αξιολογηθούν έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η διατύπωση μίας ολοκληρωμένης πρότασης. Η πρόταση επικεντρώνεται κυρίως στο κομμάτι της χάραξης και της απόδειξης ότι ένα τέτοια έργο είναι εφαρμόσιμο και λειτουργικό ενώ ακουμπάει επιφανειακά μόνο και άλλα σοβαρά θέματα όπως βιωσιμότητα του έργου και κυκλοφοριακές αλλαγές. Επίσης γίνεται μία εκτίμηση του πληθυσμού που θα εξυπηρετείται όχι όμως και του επιβατικού κοινού κάτι το οποίο θα αναπροσαρμοστεί με την είσοδο του νέου μέσου.