Σχολείο Depot - Πατσουράκου, Μυρτώ Παναγιώτα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Η διπλωματική αυτή εργασία αφορά μια πρόταση επέκτασης του 14ου Γυμνασίου Λυκείου Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Ντεπώ. Ντεπώ στα γαλλικά μεταξύ άλλων σημαίνει αμαξοστάσιο/αποθήκη και η περιοχή πήρε την ονομασία αυτή λόγω της ύπαρξης του συγκροτήματος του Ντεπω, το οποίο φιλοξενούσε τις εγκαταστάσεις του τραμ, όταν αυτό βρισκόταν σε λειτουργία. Το υπάρχον σχολείο μελέτης, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ιστορικό συγκρότημα, στην δυτική του πλευρά. Συζητώντας με τους καθηγητές αλλά και τους μαθητές διαπιστώσαμε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη επέκτασης του, λόγω της περιορισμένης χωρητικότητάς και η ιδέα αξιοποίησης των διατηρητέων κτιρίων του συγκροτήματος υπάρχει εδώ και καιρό. Κάνοντας κάποιες σκέψεις για το υπάρχον σχολείο παρατηρούμε ότι πρόκειται για ένα τυπικό δημόσιο σχολείο, όπου όλες οι λειτουργίες συγκεντρώνονται σ’ έναν όγκο και όπου επικρατεί η αυστηρή διάταξη διαδρόμου-αιθουσών Έχοντας λοιπόν ζήσει και οι ίδιες σε ένα παρόμοιο χωρικό μοντέλο και συζητώντας και με τους μαθητές για το πώς βιώνουν τον χώρο, προσπαθήσαμε μέσα από την πρόταση μας να δούμε το σχολείο με διαφορετική ματιά.. Ξεκινώντας με το δεδομένο ότι με την διαμόρφωση του χώρου έχουμε στην ουσία ένα είδος αόρατης παιδαγωγικής το οποίο κατευθύνει τους μαθητές σε πρακτικές δραστηριότητες, αρχίζαμε να καταγράφουμε προβλήματα της υπάρχουσας κατάστασης και ν’ αναζητάμε εναλλακτικές προτάσεις, συνθέτοντας ένα μοντέλο που σε πολλά διαφέρει από το υπάρχον.