Βόλτα στα όρια των αμυντικών χαράξεων | Ανάδειξη και ενεργοποίηση της Δυτικής Τάφρου των Χανίων - Μορέ, Βεατρίκη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Η Δυτική Τάφρος ανήκει στις ενετικές οχυρώσεις της Παλιάς Πόλης των Χανίων, που κατασκευάστηκαναν ανάμεσα στο 1538 και το 1645 για να αντιμετωπίσουν επικείμενη τουρκική επίθεση. Πρόκειται για ένα σκληρό όριο ανάμεσα στο ιστορικό κέντρο και τη σύγχρονη πόλη, που όμως σήμερα αποτελεί ένα αμήχανο κενό στον αστικό ιστό. Η υποβαθμισμένη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, έκταση έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς διαφορετικές χρήσεις, εφήμερου κυρίως χαρακτήρα. Ωστόσο, δεν αξιοποιείται ως δημόσιος χώρος σε όλη του τη δυναμική, ενώ παράλληλα δεν αναδεικνύεται η ιστορικότητά του. Οι κάτοικοι παραλείπουν να τον εντάξουν στη νοητική εικόνα που έχουν για την πόλη. Πώς οφείλει να προσεγγγίσει κανείς έναν τόπο όπως η Δυτική Τάφρος, όταν το μνημείο είναι το ίδιο το κενό, όταν το όριο έχει χάσει τον πρωταρχικό του λόγο ύπαρξης; Ο προβληματισμός για τη διαχείριση μιας τέτοιας χωρικής οντότητας μέσα στην πόλη ήταν η αφορμή γύρω από την οποία δομήθηκε η εκπόνηση της παρούσας διπλωματικής.