Από την άλλη πλευρά | Αμμόχωστος: διαφύλαξη και ανάδειξη μιας κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς - Χατζηλούκας, Ζάχος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στην παλιά πόλη της Αμμοχώστου της Κύπρου, παρεμβαίνοντας στον ιστορικό πυρήνα της πόλης με σκοπό την διαφύλαξη της πολυπολιτισμικής της αξίας, ως στοιχείο ταυτότητας του τόπου. Τη στρωματογραφία της υποβαθμισμένης περιοχής και την ανάγκη για διάσωση των πληθώρων μεσαιωνικών μνημείων έπειτα από τη χρόνια παραμέληση των τελευταίων δεκαετιών έρχεται να ενισχύσει κάνοντας ισχυρή την παρουσία της στην πόλη η δικοινοτική τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά. Η συγκεκριμένη επιτροπή έχει συσταθεί από το 2008 και δραστηριοπειται από το 2012 σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιας σε ολόκληρο το νησί που βρίσκονται σε κίνδυνο -απόρροια των διακοινοτικών συγκρούσεων και της διχοτόμησης από το 1974. Πάνω από το 25% των μνημείων της πρώτης φάσης των εργασιών της συγκεντρώνονται στην παλιά πόλη της Αμμοχώστου, εντός των ενετικών τειχών. Προτείνεται λοιπόν η χωροθέτηση ενός πλέγματος λειτουργιών του δικοινοτικού φορέα στον ιστορικό πυρήνα, που βασίζεται στο τρίπτυχο εργασία - έρευνα - έκθεση, με τους κατάλληλους εργαστηριακούς χώρους συντήρησης της επιτροπής, χώρους έκθεσης και προβολής του έργου που παράγεται, καθως και χώρο αρχείου (βιβλιοθήκη) όπου κατοχυρώνεται το έργο και δίνεται στην κοινότητα.