Το Στρατόπεδο Παπαστάθη στις Αχαρνές ως πεδίο υποδοχής αστικών και κοινωνικών λειτουργιών - Τζάμου, Χριστιανή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία αφορά στην απαλλοτρίωση ενός στρατοπέδου που βρίσκεται στο ευρύτερο κέντρο της περιοχής των Αχαρνών, του στρατοπέδου Παπαστάθη, και τη δημιουργία στο γήπεδο αυτό ενός κοινωνικού κέντρου και χώρου αστικού πρασίνου. Στο πρώτο μέρος της εργασίας γίνεται μία εκτενής μελέτη της περιοχής των Αχαρνών και της περιοχής ενδιαφέροντος ούτως ώστε ο μελετητής της εργασίας να αντιληφθεί τη μακραίωνη ιστορία των Αχαρνών, την κατάσταση στο παρόν και τις ελλείψεις. Στο δεύτερο μέρος, η σχεδιαστική πρόταση˙ από τη μεγάλη κλίμακα στη μικρή. Η έκταση των 102 στρεμμάτων μελετάται σχεδιαστικά απ’ άκρη σ’ άκρη, ως ένα νέο κέντρο, συνέχεια του διαχρονικού κέντρου των Αχαρνών και του εμπορικού άξονα της οδού Φιλαδελφείας, με στόχο ο χώρος να μείνει μακριά από ιδιωτικά συμφέροντα και να προσφερθεί στους σύγχρονους Αχαρνείς ως πάρκο πόλης με ορισμένα κτήρια πολιτισμού και εκπαίδευσης. Ένα κοινωνικό κέντρο σύμφωνο με τις αρχές των Δεσποτόπουλου και Gropius. Βασικό στοιχείο της σύνθεσης η ορθογώνια πλατεία σε άμεση γειτνίαση με τα δύο κτήρια του Δημαρχείου. Στην πλατεία εδράζονται και υπερέχουν όλων σε κλίμακα και ύψος, ένα κτήριο συγκεντρώσεων (για θέατρο, ομιλίες, παρουσιάσεις κ.λπ.) και το Ιστορικό Μουσείο των Αχαρνών. Διατηρούνται επίσης δύο απ’ τα προϋπάρχοντα κτήρια του στρατοπέδου και «διασκευάζονται» σε βιβλιοθήκη και καλλιτεχνικά εργαστήρια του Δήμου. Στο νοτιότερο τμήμα, ένα υπαίθριο θέατρο ακριβώς απέναντι από τον -μεγάλης σημασίας για την περιοχή- Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών προβάλλει ως υποδοχέας των εισερχομένων στις Αχαρνές. Η κοντινή απόσταση από το Σ.Κ.Α., άλλωστε, ευνοεί την χωροθέτηση μιας υπερτοπικής χρήσης στο σημείο αυτό. Το κέντρο συμπληρώνουν χρήσεις που αφορούν την καθημερινότητα των κατοίκων και αποκαθιστούν μέρος των ελλείψεων που εντοπίζουμε στην περιοχή. Σχολείο, δημοτικά γήπεδα, καταστήματα λιανικού εμπορίου, υπαίθριοι και ημιυπαίθριοι χώροι, πυκνή φύτευση.