Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης στη Δραπετσώνα - Καζέρου, Ελισάβετ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Μουσείο προσφυγικής μνήμης..... ή αλλιώς ένας χώρος που φιλοξενεί γεγονότα, ιστορίες, μνήμες, εικόνες και εμπειρίες σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, ανεξάρτητα από τον τόπο ή τον χρόνο, συνδυάζοντας παρελθόν, παρόν και μέλλον. Έτσι, με έναυσμα την προσφυγική ιστορία του τόπου, επαναπροσδιορίζεται το παρόν με απώτερο σκοπό τη καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Στόχος είναι ο επισκέπτης να κατανοήσει το παρελθόν, να το συσχετίσει με το παρόν και επαναπροσδιορίσει το μέλλον. Αυτό επιτυγχάνεται καταρχήν μέσα από τη βασική έκθεση, το αρχείο, που αποτελεί το χώρο έρευνας καθώς και τα εργαστήρια, δηλαδή το χώρο του μουσείου που φιλοξενεί τη διάδραση μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών. Η πορεία στο μουσείο είναι μία χωρική αφήγηση, η οποία προσπαθεί με ποικίλα εκφραστικά μέσα να μεταφέρει στον επισκέπτη το βίωμα και την εμπειρία του πρόσφυγα. Τα εκφραστικά μέσα είναι καταρχήν η ίδια η μορφή του κτιρίου, ο λαβύρινθος, ο οποίος αποπροσανατολίζει και δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα σε συνδυασμό με άλλα χαρακτηριστικά του χώρου, όπως το πλάτος, το ύψος, το φως, η υφή και η παρουσία του νερού. Επιπλέον, το ίδιο το έκθεμα, είτε άμεσο και απτό είτε έμμεσο και μεταφορικό, είναι καθοριστικό για την αφήγηση.