Χωρικές πολιτικές, θεσμικές αλλαγές και διεθνής ανάπτυξη. Η περιχοή της Χιμάρας/Αλβανία κατά τη μετασοσιαλιστική μετάβαση. - Τριάντης, Λουκάς (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Βασικός άξονας της διατριβής είναι η διερεύνηση των μηχανισμών που διαμορφώνουν τις κυρίαρχες χωρικές πολιτικές στο πλαίσιο της διεθνούς ανάπτυξης και συναρτώνται μέσα από θεσµικές αλλαγές με δομές εξουσίας και συμφέροντα, καθώς και κοινωνικές δυναμικές, τυπικές και άτυπες πρακτικές και νέες αντιλήψεις. Η έρευνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις πολιτικές της διεθνούς ανάπτυξης και στον κεντροβαρικό ρόλο που έχει αποκτήσει στο πλαίσιό της η «θεσμική στροφή», δηλαδή οι προσπάθειες να συγκροτηθούν νέα συστήματα θεσμών και, μεταξύ άλλων, των θεσμών της ιδιοκτησίας και του χωρικού σχεδιασμού.