Χωρικά μοντέλα αστικών λειτουργιών και Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών - Σαντιμπαντάκης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Η διατριβή αυτή προσεγγίζει ένα από τα επί μέρους συστήματα, που τελικά συντίθενται για τη λειτουργία του πλέον περίπλοκου ανθρωπογενούς συστήματος: της πόλης. Το κέντρο και οι λειτουργίες που επιτελούνται σε αυτό, αποτελεί τον πυρήνα της οργάνωσης της πολεοδομικής δομής καθώς και ένα τυπικό και σταθερό χαρακτηριστικό του αστικού ιστού. Μέσα από την ταξινόμηση των θεωριών οργάνωσης του αστικού χώρου και των αστικών χωρικών μοντέλων, που έχουν διατυπωθεί ιστορικά, δημιουργείται το υπόβαθρο της έρευνας. Κάποιες από τις τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το επιστημονικό πεδίο των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (Σ.Γ.Π.) αξιοποιούνται, στο πλαίσιο της διατριβής, προκειμένου να δημιουργηθούν τα εργαλεία ανάλυσης της μελέτης περίπτωσης. Η χωρική στατιστική ανάλυση αποτελεί χαρακτηριστικό πεδίο, που αναπτύσσεται γύρω από τις τεχνολογίες των Σ.Γ.Π.. Με τον προσδιορισμό των περιοχών επιρροής των υπερτοπικών κέντρων, η χωρική στατιστική ανάλυση χρησιμοποιείται, αφ’ ενός για να υπερκαλυφθούν οι χωρικές στρεβλώσεις, που δημιουργούν τα διοικητικά όρια και αφ’ ετέρου για να διατυπωθεί για τη μελέτη περίπτωσης ένα μοντέλο, που μέχρι τώρα, συναντάται στη βιβλιογραφία να μελετάται σε χωροταξική και όχι σε πολεοδομική κλίμακα. Ακόμα, η προσαρμογή του μοντέλου επιχειρεί να συνθέσει τις θεσμοθετημένες χωρικές ρυθμίσεις, με την αποτυπωμένη πραγματική κατάσταση.Στα πλαίσια της διατριβής αυτής αποτιμάται βαθύτερα η δυνατότητα αξιοποίησης των εξελισσόμενων χωρικών στατιστικών μοντέλων στην ανάλυση της χωρικής κατανομής των κεντρικών λειτουργιών της πόλης, ως βασικού παράγοντα συγκρότησης της συνολικής χωρικής δομής της. Επί πλέον, αναδεικνύεται ότι η χρήση των συγκεκριμένων μεθόδων χωρικής ανάλυσης των αστικών κεντρικών λειτουργιών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλήθος περιπτώσεων πόλεων, που παρουσιάζουν ανάλογα χαρακτηριστικά με εκείνα της Αθήνας.