Πολυδιάστατες δομές σύγκρισης χώρων: εννοιολογικά σχήματα και μέτρηση χωρικών ποιοτήτων - Λάσκαρη, Άννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Στην παρούσα διατριβή διερευνάται η δυνατότητα συγκρότησης ενός εργαλείου περιγραφής του χώρου μέσω της συγκριτικής ανάλυσης και κατηγοριοποίησης άτυπων χωρικών σχηματισμών, βάσει της ταυτόχρονης και ισότιμης θεώρησης πολλαπλών μετρήσιμων χωρικών χαρακτηριστικών. Αντικείμενο της έρευνας είναι να εξετάσει τη δυνατότητα συγκρότησης χωρικών περιγραφών που να ανταποκρίνονται στην πολλαπλότητα της χωρικής αντίληψης και να διαχειρίζονται την αδυναμία περιγραφής και μέτρησης ασαφών χωρικών ιδιοτήτων που είναι ωστόσο θεμελιώδεις για την κατανόηση και κατ’ επέκταση και για το σχεδιασμό του χώρου. Μεθοδολογικά, επιχειρείται η περιγραφή άτυπων, ασχεδίαστων και υπολειμματικών αδόμητων χώρων, που δεν εμφανίζουν σαφή μορφολογικά, τυπολογικά, δομικά ή και γεωμετρικά χαρακτηριστικά, αλλά παρόλα αυτά χαρακτηρίζονται από αντιληπτικά αναγνωρίσιμες και διαισθητικά εντοπίσιμες ασαφείς ποιότητες. Η προτεινόμενη μέθοδος βασίζεται στην ποσοτικοποίηση πολλαπλών χωρικών χαρακτηριστικών διαφορετικών τάξεων και στη σύγκρισή τους σε έναν μαθηματικά ορισμένο πολυδιάστατο χώρο ιδιοτήτων. Η συγκριτική ανάλυση των πολυδιάστατων αυτών περιγραφών αποβλέπει στην εξαγωγή τύπων, δηλαδή ομάδων ισχυρά αλληλοσυσχετιζόμενων χωρικών μονάδων. Η εκ των υστέρων αναζήτηση κοινών ποιοτήτων στα μέλη των τύπων και ο εντοπισμός επαναλαμβανόμενων συνδυασμών χαρακτηριστικών στοχεύει τόσο στην περιγραφή των εξεταζόμενων άτυπων χώρων όσο και στη σύνδεση μη περιγράψιμων ποιοτήτων με συστάδες μετρήσιμων πλέον χαρακτηριστικών. Η διαδικασία περιγραφής, συγκριτικής ανάλυσης και κατηγοριοποίησης άτυπων χώρων επιδιώκει τη σταδιακή διάκριση δομών, που δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν εκ των προτέρων, μέσα από διαδοχικές μεταγραφές των δεδομένων μεταξύ αναπαραστατικών χώρων διαφορετικού πλήθους διαστάσεων. Η προτεινόμενη μεθοδολογία αποτελεί ένα συνδυασμό υφιστάμενων τεχνικών και αλγορίθμων που προέρχονται από διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Οι δυνατότητες διαχείρισης πολυδιάστατων δεδομένων και πολυπαραγοντικών προβλημάτων που προσφέρουν οι εφαρμοζόμενες αλγοριθμικές τεχνικές και μέθοδοι ανάλυσης δεδομένων συμβάλλουν στη συγκρότηση ενός μοντέλου πολλαπλής θεώρησης συσχετισμών που ενσωματώνει με τρόπο συνεκτικό ετερογενείς περιγραφές σε ένα ενιαίο και ανοιχτό σύστημα.