Βελτιστοποίηση στίλβωσης επίπεδων μεταλλικών επιφανειών σε κέντρα κατεργασιών CNC - Μητρόπουλος, Θεόδωρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2017)
Η στίλβωση μεταλλικών επιφανειών αποτελεί ερευνητικό πεδίο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως λόγω των βιομηχανικών εφαρμογών της, ειδικά στην βιομηχανία κατασκευής μεταλλικών καλουπιών, όπου ευθύνεται για το 15-70% του συνολικού κόστους ενός καλουπιού. Παρόλα αυτά λόγω της πολυπλοκότητας τους οι διεργασίες αυτές εκτελούνται ακόμα επί το πλείστον χειροκίνητα από έμπειρους τεχνίτες με πολλά έτη εμπειρίας στο αντικείμενο. Έτσι η στίλβωση καθίσταται ως μια χρονοβόρα, επίπονη διαδικασία που αφήνει μικρά περιθώρια λάθους. Όλα τα παραπάνω τονίζουν την ανάγκη και τα πλεονεκτήματα της αυτοματοποίησης μια τέτοιας διεργασίας. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η βελτιστοποίηση και η απόδειξη της λειτουργικότητας συστήματος στίλβωσης που προσαρμόζεται σε κέντρο κατεργασιών cnc και έχει σχεδιαστεί με σκοπό την αυτόματη στίλβωση μεταλλικών επιφανειών, εκμεταλλευόμενο στιλβωτικούς δακτυλίους. Για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού έγινε μια σειρά τροποποιήσεων στην υπάρχουσα συσκευή με στόχο την βελτίωση της απόδοσης της. ;Έτσι, διασφαλίστηκε ο πλήρης και ακριβής έλεγχος όλων των παραμέτρων που επηρεάζουν τη διεργασία καθώς και η σταθερότητα του συστήματος. Κατόπιν, έγινε σχεδιασμός πειραματικής διαδικασίας στοχεύοντας αφενός στην εύρεση των βέλτιστων συνθηκών της κατεργασίας και αφετέρου στην τυποποίηση μεθόδου ικανής να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση αλλαγών επί του συστήματος. Έγιναν ανάλυση της στιλβωτικής μεθόδου σε τρία μέρη και σχεδιασμός της πειραματικής διαδικασίας για κάθε ένα από αυτά. Με την διεξαγωγή των πειραμάτων προέκυψαν οι βέλτιστες συνθήκες για κάθε στάδιο της διεργασίας καθώς και το ποσοστό επιρροής του κάθε παράγοντα στο αποτέλεσμα. Για την επιβεβαίωση των τιμών που προέκυψαν από τα πειράματα και την απόδειξη της λειτουργικής ικανότητας του συστήματος έγινε πρακτικά δυνατή η εφαρμογή σε επίπεδη μεταλλική επιφάνεια. Η εφαρμογή στέφθηκε με επιτυχία, παράγοντας επιφάνεια ‘καθρέπτη’ με μικρή τιμή επιφανειακής τραχύτητας και καλή ομοιομορφία. Τα αποτελέσματα της εργασίας δείχνουν ότι το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές εφαρμογές για τη στίλβωση επίπεδων μεταλλικών επιφανειών με ικανοποιητικά αποτελέσματα και ότι η πειραματική μέθοδος που αναπτύχθηκε κρίνεται ικανή να παράγει τις βέλτιστες συνθήκες κατεργασίας κατά περίπτωση.