Φαγητό και χώρος : η αισθητικοποίηση της ελληνικής κουζίνας - Μαλλίρη, Μαργαρίτα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Αντικείμενο της παρούσας έρευνας είναι τα στάδια συγκρότησης της εθνικής ταυτότητας και συγκεκριμένα η διαδικασία αισθητικοποίησής της, μέσα από την ανάδειξη μεμονωμένων πολιτισμικών προϊόντων τα οποία καθίστανται εθνικά σύμβολα. Πιο αναλυτικά, εξετάζουμε την περίπτωση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας και τον τρόπο με τον οποίο αυτή δομείται γύρω από την ελληνική κουζίνα. Η κουζίνα, ως σύστημα, αναλύεται σύμφωνα με δύο άξονες, αυτόν του φαγητού και αυτόν του χώρου εστίασης, καθώς θεωρούμε πως πρόκειται για δύο πεδία που λειτουργούν συμπληρωματικά στην ανάδειξη της ελληνικότητας. Παράλληλα, επιχειρούμε να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα της ανάλυσης μέσα από το συσχετισμό τους με ευρύτερες έννοιες ελληνικότητας, τις οποίες ονομάζουμε "εθνικές μυθολογίες". Με αφετηρία την εθνική κουζίνα περνάμε από το χώρο του εστιατορίου και από εκεί οδηγούμαστε στην ανάδειξη της ελληνικότητας ως αισθητικό αποτέλεσμα.