Branding Ioannina : Προτάσεις δράσεων και αστικών αναπλάσεων - Ντούρος, Βασιλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα εργασία σκοπεύει σε πρώτη φάση να γνωστοποιήσει και να αναδείξει την διεπιστημονική και πολυκλαδική έννοια του Place Brand και τη μεθοδολογία της δόμησης, προβολής, προώθησης, διαχείρισης και υποστήριξης αυτού ως αποτέλεσμα στρατηγικού σχεδιασμού με τις πλέον σύγχρονες πρακτικές-διεθνώς Place Branding. Συχνά ο όρος place brand μεταφράζεται και μεταφέρεται στα ελληνικά ως ταυτότητα χώρου ή τοπολογική επωνυμία, χωρίς όμως αυτές οι έννοιες place brand, ταυτότητα χώρου και τοπολογική επωνυμία να είναι απολύτως και πάντα ταυτόσημες. Μέσα από το στάδιο ανασκόπησης και παράθεσης της ανάλογης και κατάλληλης βιβλιογραφίας, με παράθεση προτάσεων, παραδειγμάτων και επιχειρημάτων, η παρούσα εργασία στοχεύει στο να προβάλει την αναγκαιότητα δόμησης ολοκληρωμένης και ισχυρής ταυτότητας για κάθε περιοχή στο πλαίσιο της σύγχρονης ανταγωνιστικής παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας. Ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παγκοσμιοποίησης αυτής του κεφαλαίου και της πληροφορίας αναδεικνύεται και προσλαμβάνει πλέον τίτλο το φαινόμενο του «g-local». Κατ’ αυτό πόλεις, δήμοι, χωριά, συμπλέγματα χώρων και τόπων γενικά δύνανται να αποκτήσουν διεθνή οντότητα ως αποτέλεσμα της περιφερειακής ανάπτυξης που αμφισβητεί την κεντρικότητα του έθνους-κράτους η οποία σταδιακά υποσκελίζεται. Έτσι οι περιφέρειες σε αρκετές περιπτώσεις μετατρέπονται στις βασικές χωρικές ενότητες ανάπτυξης και ανταγωνισμού στο πλαίσιο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Τα εργαλεία του Place Branding καλούνται να αξιοποιηθούν στο ανταγωνιστικό πλαίσιο αυτό, για προσέλκυση νέων ανθρώπινων και χρηματικών πόρων, καθώς και την διατήρηση των ήδη υπαρχόντων με ότι αυτό σε δεύτερο χρόνο συνεπάγεται. Σε δεύτερη φάση η συγκεκριμένη εργασία μελετά το ισχύον Place Brand (city brand αφού αναφερόμαστε σε πόλη) καθώς και τα εργαλεία branding που αξιοποιούνται (εάν υπάρχουν) από μέρους του Δήμου Ιωαννιτών και λοιπών μετόχων του χώρου. Επιτελικός στόχος της μελέτης είναι αφού καταγράψει και παρουσιάσει (ως έναν βαθμό) την υφιστάμενη κατάσταση, να αναδείξει ευκαιρίες και προοπτικές, πιθανά ανταγωνιστικά αναξιοποίητα πλεονεκτήματα, να δει κριτικά όπου κρίνεται απαραίτητο συγκεκριμένες σχετικές με το brand της πόλης των Ιωαννίνων δράσεις, να καταδείξει απειλές και παγίδες, να προτείνει ολοκληρωμένες μη σημειακές παρεμβάσεις και δράσεις με επίκεντρο πρώτα τον πολίτη και κάτοικο του Δήμου. Δράσεις και παρεμβάσεις οριακά βιώσιμες με πολλαπλές εξωτερικές οικονομίες για τους μετόχους του χώρου και την ταυτότητα άρα και εικόνα αυτού. Oι υλικές και άυλες παρεμβάσεις που κατατίθενται, στοχεύουν στο να 5 συμβάλουν αρχικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δ. Ιωαννιτών και εν συνεχεία στην ενίσχυση της ταυτότητας , του brand και της εικόνας της πόλης.