Τεχνο - Οικονομική Ανάλυση Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων και Αξιολόγηση από την Ιδιωτική και Κοινωνική Σκοπιά - Χρυσοβέργης, Μάριος (Εθνικό Μετσόβο Πολυταεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία ενός μοντέλου χρηματοοικονομικής και κοινωνικοοικονομικής ανάλυσης υδροηλεκτρικών έργων με τη μέθοδο των προεξοφλημένων ταμειακών ροών και την ανάπτυξη αντίστοιχου υπολογιστικού κώδικα. Σε αυτό το πλαίσιο, αρχικά εξετάζεται η υφιστάμενη σχετική εθνική νομοθεσία και, ακολούθως, πραγματοποιείται εκτεταμένη επισκόπηση της ελληνικής και διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας προκειμένου να εντοπιστούν οι παράμετροι και οι τιμές που πρέπει να εισαχθούν στο μοντέλο ώστε να αντιπροσωπεύονται επαρκώς τα ειδικά τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε έργου. Ο υπολογιστικός κώδικας του μοντέλου, ο οποίος αποτελεί τον πυρήνα της εργασίας, γράφτηκε σε γλώσσα προγραμματισμού FORTRAN 77 και στηρίζεται στη διαχείριση ενός αρχείου εισόδου στο οποίο καταγράφονται με επεξηγηματικό τρόπο όλες οι σχετικές τεχνικές, χρηματοοικονομικές και κοινωνικοοικονομικές παράμετροι. Το αρχείο αυτό επιτρέπει στο μελετητή/ερευνητή την τροποποίησή των παραμέτρων στις ανάγκες κάθε εξεταζόμενου έργου, χωρίς την ανάγκη παρέμβασης στην υπολογιστική διαδικασία. Η ανάλυση εστιάζει στα ΜΥΗΕ, τα οποία κατατάσσονται στις ΑΠΕ [P ≤ 15 MW στην Ελλάδα], ωστόσο δύναται να επεκταθεί και στα μεγάλα ΥΗΕ με ελάχιστες τροποποιήσεις. Πιο αναλυτικά, η εργασία δομείται ως ακολούθως: Στο Κεφ. 1 παρατίθενται εισαγωγικά στοιχεία σχετικά με τη συσχέτιση οικονομικής μεγέθυνσης και κατανάλωσης ενέργειας, τις πολιτικές ενίσχυσης των ΑΠΕ, καθώς και την υφιστάμενη κατάσταση της ηλεκτροπαραγωγής γενικά και των ΑΠΕ ειδικότερα στον ελλαδικό χώρο. Στο Κεφ. 2 επεξηγούνται ορισμένα ποιοτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά των ΥΗΕ, με έμφαση στους χρησιμοποιούμενους επιμέρους τύπους υδροστροβίλων. Στο Κεφ. 3 γίνεται επισκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία των ΜΥΗΕ, εστιάζοντας στις συναρτήσεις κόστους. Το Κεφ. 4 εξετάζει συνοπτικά την έννοια των εξωτερικών οικονομιών και καταλήγει στις μετέπειτα χρησιμοποιούμενες οριακές νομισματικές εκφράσεις αυτών αναφορικά με τα ΜΥΗΕ. Το Κεφ. 5 παρουσιάζει το πλαίσιο αξιολόγησης των ΜΥΗΕ από ιδιωτικής και κοινωνικής σκοπιάς, καθώς και τους αντίστοιχους οικονομικούς δείκτες. Στο Κεφ. 6 αναλύονται και επεξηγούνται οι συνιστώσες του μοντέλου αξιολόγησης, καθώς και ορισμένα ειδικά ζητήματα του κώδικα. Στο Κεφ. 7 παρατίθενται ενδεικτικά σενάρια αξιολόγησης, για έλεγχο και παρουσίαση του κώδικα, βάσει της εθνικής τιμολογιακής πολιτικής για τα ΜΥΗΕ και διεξάγεται ανάλυση ευαισθησίας γύρω από ένα επιλεγμένο βασικό σενάριο, για όλες τις παραμέτρους του μοντέλου. Τέλος, στο Κεφ. 8 συνοψίζονται τα κυριότερα συμπεράσματα της παρούσας εργασίας, καθώς και οι προτάσεις για μελλοντική έρευνα.