Διαχρονική εξέλιξη και δυνατότητες αξιοποίησης των βιομηχανικών περιοχών με 3D μοντελοποίηση - Γατσογιάννη, Χριστίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Η βιομηχανία αποτέλεσε τη θαλαμηγό ανάπτυξης της Ευρώπης, αναδεικνύοντας και γεφυρώνοντας την οικονομία των μεγάλων Ευρωπαϊκών πόλεων. Άλλαξε πολύ το πρότυπο των χωρικών σχέσεων και το διαμορφωμένο μοτίβο εντός του αστικού ιστού. Άλλαξε τα κοινωνικά και οικονομικά πρότυπα, την μορφή και το περιεχόμενο του οικιστικού ιστού, τη στρατηγική πολιτική, τα συγκοινωνιακά δίκτυα, ενώ άσκησε μεγάλη πίεση στη διαμόρφωση των χρήσεων γης. Η χωρική της οργάνωση αποτελεί μια πολυσύνθετη εικόνα, που διαμορφώθηκε μέσα από την υπομονετική ιζηματογένεση των πόλεων, η οποία διαφοροποιείται από πόλη σε πόλη. Η βιομηχανία είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του αστικού αλλά και του εξωαστικού χώρου, επηρεάζοντας βρυχήθματα τις χρήσεις γης ενός τόπου. Η χρόνια έλλειψη του αστικού σχεδιασμού έφερε σαν αποτέλεσμα τον κατακερματισμό της αγροτικής γης και τη διχοτόμηση του αστικού χώρου ως όφελος προς την κλιμάκωση της βιομηχανικής δραστηριότητας. Σήμερα στην εποχή της αποβιομηχανοποίησης, με γνώμονα την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που αμφιταλαντεύουν τη βιομηχανική ανάπτυξη και με κύριο στόχο την ενδυνάμωσή της, επιχειρείται επανασχεδιασμός του τρόπου οργάνωσης των βιομηχανικών περιοχών μέσω των θεσμικών διατάξεων και των νέων τεχνολογικών εργαλείων. Σε μια κοινωνία που συνεχώς εξελίσσεται και οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, τίθεται ανάγκη ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας σε εφαρμογές και στους τρόπους αξιοποίησης του χώρου. Μέσα από τη διαχρονική μελέτη της βιομηχανίας, τη χωρική, περιβαλλοντική και οικονομική της δομή, εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα, που φάνηκαν είτε μέσα από την έλλειψη ενός ορθολογικού σχεδιασμού, είτε από την ανύπαρκτη για πολλές δεκαετίες περιβαλλοντική διάσταση. Η εισαγωγή της 3ης διάστασης στο σχεδιασμό, μπορεί να αποτελέσει τη λύση στον κυκεώνα των ζητημάτων που περιπλέκουν τις πτυχές του σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής του χώρου. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκε με τη βοήθεια των νέων και σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων, του ArcGIS και του CityEngine, ένα 3D μοντέλο μιας βιομηχανικής περιοχής, προκειμένου να αυτοματοποιηθεί ο τρόπος διαχείρισής της, να ελεγχθούν οι όροι δόμησης των βιομηχανιών και να αναδειχτούν όλα τα οφέλη της 3D μοντελοποίησης στον άξονα ενός νέου κτηματολογικού και σχεδιαστικού καθεστώτος