Σχεδίαση και Υλοποίηση Πρότυπου Ηλεκτρονικού Ξεναγού για Ορεινές και Επαρχιακές Περιοχές: Η Περίπτωση της Παραμυθιάς - Μαυρογιώργου, Αθανασία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Τα κινητά τηλέφωνα πλέον έχουν μετατραπεί σε έξυπνα (smartphones) υποστηρίζοντας ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών που είναι διαθέσιμες πάντα και παντού. Έχοντας εισβάλει στην καθημερινότητα των ανθρώπων έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν σημαντικά ακόμη και την τουριστική εμπειρία. Το 85% των τουριστών χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους. Οι τουριστικές εφαρμογές όμως μπορούν να λειτουργήσουν για μικρές και μη έντονα τουριστικές επαρχιακές περιοχές όπως είναι η Παραμυθιά; Η Παραμυθιά είναι μια μικρή πόλη στη βορειοδυτική Ελλάδα με πλούσια ιστορία, βυζαντινά, θρησκευτικά και πολιτιστικά αξιοθέατα. Υποστηρίζεται ότι οι περισσότερες διεθνείς και μη τουριστικές εφαρμογές σχεδιάζονται με γνώμονα τις μεγάλες πόλεις ή τις έντονα τουριστικές περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, ερευνήθηκε ο τρόπος που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ένας ηλεκτρονικός ξεναγός ειδικά για τη πόλη της Παραμυθιάς και το όφελος που μπορεί να έχει η Παραμυθιά από αυτόν. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν οι λειτουργίες που πρέπει να διαθέτει ώστε να είναι τεχνολογικά άρτια αλλά και χρήσιμη για τους επισκέπτες, ο σχεδιασμός και τα στάδια που πρέπει να πραγματοποιηθούν για να είναι εύχρηστη και γραφικά σωστή και τέλος το περιεχόμενο, δηλαδή ο τρόπος που πρέπει να ταξινομηθούν και να παρουσιαστούν οι διάφορες πληροφορίες της περιοχής, ώστε να αναδεικνύονται, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μέσω της ορθής πληροφόρησης και να ψυχαγωγίας του χρήστη. Παράλληλα, υλοποιήθηκε μια πιλοτική εφαρμογή με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά και την ονομασία Routeme Paramythia®. Η εφαρμογή Routeme Paramythia® αποτελεί έναν πρότυπο τουριστικό ξεναγό που προσφέρει συνδυασμένες λειτουργίες οι οποίες μέχρι στιγμής εντοπίζονται σε ξεχωριστές εφαρμογές και είναι κατάλληλες για μικρές ορεινές και επαρχιακές περιοχές, όπως η Παραμυθιά.