Προστασία οπλισμένου σκυροδέματος με πρόσθετα - Αργύρη, Ιρένα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2014)
Οι κατασκευές οπλισμένου σκυροδέματος, λόγω των ιδιοτήτων και του κόστους του συγκεκριμένου υλικού, έχουν βρει παγκοσμίως ευρεία εφαρμογή, κυρίως κατά τον τελευταίο αιώνα. Ωστόσο, παρά την ανθεκτικότητά του υλικού, η έκθεση των κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος σε διαφόρων ειδών διαβρωτικά περιβάλλοντα προκαλεί φθορές και βλάβες στις κατασκευές. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου έχουν αναπτυχθεί ποικίλες μέθοδοι, μεταξύ των οποίων και η χρήση αναστολέων διάβρωσης. Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακή εργασίας είναι η μελέτη της επίδρασης συγκεκριμένου αναστολέα δέσμευσης χλωριόντων στη διάβρωση του χαλύβδινου οπλισμού σε δοκίμια οπλισμένου τσιμεντοκονιάματος. Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας περιγράφεται το φαινόμενο της διάβρωσης στα μέταλλα και ειδικότερα στο χαλύβδινο οπλισμό του σκυροδέματος και αναφέρονται οι διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης του φαινομένου που έχουν αναπτυχθεί και εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Το πειραματικό μέρος της εργασίας περιλαμβάνει την περιγραφή της διαδικασίας κατασκευής των δοκιμίων που μελετήθηκαν, τις μεθόδους εκτίμησης της διάβρωσης του οπλισμού που χρησιμοποιήθηκαν και τα πειραματικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, η διάβρωση των δοκιμίων στα οποία είχε εφαρμοστεί αναστολέας μελετήθηκε μέσω της μέτρησης απώλειας μάζας των χαλύβδινων οπλισμών, μέσω μετρήσεων δυναμικού διάβρωσης και μετρήσεων αντίστασης πόλωσης με τη μέθοδο της γραμμικής πόλωσης.