Μοντελοποίηση και πειραματική διερεύνηση αντλιών θετικής εκτόπισης για συστήματα Οργανικού κύκλου Rankine μικρής κλίμακας - Ρουμπεδάκης, Τρύφων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Στα πλαίσια της ανάγκης περιορισμού της εξάρτησης από τις συμβατικές μεθόδους παραγωγής ενέργειας, το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια προς τις νέες και αποκεντρωμένες μεθόδους παραγωγής ενέργειας. Μεταξύ αυτών ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο οργανικός κύκλος Rankine, ο οποίος ήδη χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές μικρής και μεσαίας κλίμακας. Εκτεταμένη μελέτη έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση κυρίως με τη μοντελοποίηση των εκτονωτών αλλά και των εναλλάκτών θερμότητας των εν λόγω συστημάτων. Πέραν αυτών των συνιστωσών, ιδιαίτερα σημαντική επίδραση στην εν γένει λειτουργία και απόδοση αυτών των συστημάτων έχουν οι αντλίες που χρησιμοποιούνται για την κυκλοφορία και αύξηση της πίεσης του οργανικού μέσου. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός ημιεμπειρικού μοντέλου που θα δύναται να πειργράψει την λειτουργία της αντλίας διαφράγματος τόσο σε συνθήκες πλήρους όσο και σε συνθήκες μερικού φορτίου. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε μελέτη του φαινομένου της σπηλαίωσης, το οποίο εφόσον δεν αποφευχθεί μπορεί να μειώσει δραστικά την απόδοση της αντλίας και του όλου συστήματος κατ'επέκταση.