Διερεύνηση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των κτιρίων _ Μελέτη περίπτωσης: πολυκατοικία στα Σπάτα Αν. Αττικής - Ξιξή, Σταυρούλα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνάται η ενεργειακή και περιβαλλοντική συμπεριφορά των κτιρίων, εστιάζοντας κυρίως στη μελέτη περίπτωσης τετραώροφης πολυκατοικίας στα Σπάτα Αν. Αττικής, με απώτερο στόχο τη διαπίστωση προβλημάτων και τη διατύπωση σεναρίων εξοικονόμησης ενέργειας, περιβαλλοντικής βελτίωσης και αναβάθμισης των εσωκλιματικών συνθηκών της εξεταζόμενης πολυκατοικίας και του κτιριακού τομέα γενικότερα. Για το σκοπό αυτό, η εργασία χωρίζεται σε τρία μέρη, με το πρώτο να ξεκινά με τους τρόπους και τα οφέλη εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και να συνεχίζει με την Διεθνή εμπειρία, το Ευρωπαϊκό και Εθνικό νομοθετικό πλαίσιο, καθώς επίσης και την υφιστάμενη κατάσταση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων στην Ελλάδα. Κατόπιν, το δεύτερο μέρος, παραθέτει τεχνική έκθεση, όπου καταγράφεται η σημερινή κατάσταση του εξεταζόμενου κτιρίου και γίνεται περιγραφή του κελύφους και των εγκαταστάσεων του, παρουσιάζει τα αποτελέσματα διεξαγωγής μετρήσεων θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας και επιπέδων φυσικού φωτισμού σε αντιπροσωπευτικούς χώρους του, μέσω της χρήσης θερμοϋγρόμετρων και φωτόμετρων χειρός, ενώ τέλος διερευνά την περιβαλλοντική άνεση στο εσωτερικό του, μέσω της διανομής ερωτηματολογίων προς τους κατοίκους. Το τρίτο μέρος, προτείνει κάποια σενάρια για την ενεργειακή αναβάθμιση του εξεταζόμενου κτιρίου, τα οποία βασίζονται τόσο στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, όσο και στο πρόγραμμα του ΚΕΝΑΚ, ενώ τέλος, η παρούσα εργασία ολοκληρώνεται με την επισήμανση κάποιων γενικών διαπιστώσεων και κάποιων θεμάτων, που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και αφορούν τους τρόπους βελτίωσης της ενεργειακής και περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των κτιρίων γενικότερα.