Μέτρηση ενεργού διατομής σχάσης 234U(n,f) με ανιχνευτές Micromegas - Κανελλακόπουλος, Αναστάσιος (Εθνικί Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2017)
Η ενεργός διατομή σχάσης του 234U μετρήθηκε σε ενέργεια πρόσπτωσης νετρονίων ανάμεσα στα 450 και 650 keV και 6.5 και 10 M eV με μια διάταξη βασισμένη στον ανιχνευτή “microbulk” MicroMegas. Η σχάση του 235U από ταχέα νετρόνια χρησιμοποιήθηκε ως αντίδραση αναφοράς με γνωστή ενεργό διατομή, ως προς την οποία προσδιορίσθηκαν τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας. Οι δέσμες νετρονίων παράχθηκαν μέσω των αντιδράσεων 7Li(p, n)7Be και 2H(d, n)3He στο εργαστήριο του 5.5 M eV επιταχυντή Tandem του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”. Εφαρμόζοντας τον συνδυασμό των κωδίκων NeuSDesc and MCNP έγινε μια εκτενής μελέτη του ενεργειακού φάσματος της δέσμης νετρονίων.