Σχεδιασμός εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας για λέβητες πετρελαίου και παραμετρική ανάλυση των λειτουργικών - οικονομικών χαρτακτηριστικών του. - Κεκές, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων, 2016)
Η διαδικασία σχεδιασμού ενός τύπου εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας για διάφορους λέβητες πετρελαίου απαιτεί την παραμετρική ανάλυση των λειτουργικών και οικονομικών χαρακτηριστικών του. Η παρούσα μελέτη μέσα από την ανάλυση των υπολογισμών μεταφοράς θερμότητας κατά τη σχεδίαση ενός εναλλάκτη εντοπίζει τα μεγέθη που πρόκειται να παραμετροποιηθούν για τη γενίκευση της μεθοδολογίας και εξετάζει την επίδρασή τους τόσο σε τεχνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η μεθοδολογία υπολογισμού της μεταφερόμενης θερμότητας και της πτώσης πίεσης των ρευστών που αφορούν στον εναλλάκτη κατά τη λειτουργία του λέβητα στο ονομαστικό και στο μερικό φορτίο υλοποιήθηκε σε εφαρμογή στο Microsoft Excel με αυτοματοποίηση των υπολογισμών των μεγεθών λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαίτερη προσέγγιση κατάτμησης του εναλλάκτη που απαιτείται για τον υπολογισμό της ανακτώμενης θερμότητας κατά τη συμπύκνωση παρουσία αδρανών αερίων στο μερικό φορτίο. Επιπλέον η αυτοματοποίηση δίνει τη δυνατότητα εξέτασης εύρους τιμών, για κάθε βασική παράμετρο που προέκυψε, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση κατασκευαστικών επιλογών με διαφορετικά τεχνικά μεγέθη και οικονομικά αποτελέσματα. Οι επιλογές αυτές αξιολογούνται με βάση κλιματικούς παράγοντες και οικονομικούς δείκτες επενδύσεων σε δεύτερο στάδιο της εφαρμογής, με τελικό αποτέλεσμα τη βέλτιστη επιλογή σχεδιαστικών χαρακτηριστικών για τον εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας για κάθε κλιματική ζώνη της Ελλάδος και για τον συγκεκριμένο τύπο λέβητα που εξετάζεται.