Συγκριτική ανάλυση και μελέτη ουρών σε cloud περιβάλλον - Αγγελινάς, Δημήτρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2016)
Η ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορικής έχει οδηγήσει στη ραγδαία αύξηση της συλλογής τεράστιων όγκων δεδομένων. Αυτά τα δεδομένα ονομάζονται big data. Μαζί με τις ευκαιρίες που προσφέρουν, λόγω της φύσης τους χρειάζεται να αντιμετωπιστούν μία σειρά από προκλήσεις. Τέτοιες προκλήσεις έχουν να κάνουν με την ανάλυση, τη συλλογή, την επιμέλεια, την αναζήτηση, το μοίρασμα, την αποθήκευση, τη μεταφορά, την απεικόνιση και άλλες. Μία τεχνολογία που μπορεί να τις αντιμετωπίσει είναι το cloud computing. Με τον όρο cloud computing αναφερόμαστε σε ένα είδος υπολογισμού βασισμένο στο Internet που παρέχει κοινόχρηστους υπολογιστικούς πόρους και δεδομένα σε υπολογιστές και άλλες συσκευές κατά παραγγελία. Οι υπηρεσίες cloud είναι πάρα πολλές σε πλήθος και έχουν πολλές διαφορετικές ιδιότητες. Επίσης υπάρχουν πολλοί πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών που τις προσφέρουν με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Έτσι, για ένα χρήστη, η επιλογή ενός συνόλου υπηρεσιών cloud γίνεται πολύ δύσκολη. Δημιουργείται λοιπόν η ανάγκη ενός marketplace cloud υπηρεσιών. Το marketplace θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλήξει στο καταλληλότερο σύνολο υπηρεσιών για το χρήστη. Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η δημιουργία, η μελέτη και η βελτίωση ενός τέτοιου marketplace. Υλοποιήθηκε ένα marketplace με τέσσερα βασικά στάδια επεξεργασίας. Αρχικά έγινε μία υλοποίηση του marketplace που επεξεργάζεται τα δεδομένα με σειριακό τρόπο, με το κάθε στάδιο να ξεκινά όταν τελειώνει το προηγούμενο. Στη συνέχεια υλοποιήθηκε ένα βελτιωμένο marketplace με παράλληλη επεξεργασία κάνοντας χρήση ουρών μηνυμάτων, έχοντας όλα τα στάδια να λειτουργούν ταυτόχρονα. Μετά από σύγκριση των δύο αρχιτεκτονικών συμπεραίνεται ότι η παράλληλη βελτιώνει σημαντικά την επίδοση του marketplace.