Βέλτιστος χρονισμός φωτεινών σηματοδοτών με χρήση αλγορίθμων νοημοσύνης σμήνους - Τασάκος, Αθανάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2016)
Ο ορισμός ενός βέλτιστου χρονισμού για τους φωτεινούς σηματοδότες είναι ένα πολύ σημαντικό ανοικτό ζήτημα στις σύγχρονες πόλεις, του οποίου η αντιμετώπιση προσφέρει πλεονεκτήματα όσον αφορά τη διαχείριση της κίνησης, την κατανάλωση ενέργειας, την εκπομπή ρύπων και την ασφάλεια πεζών και οδηγών. Στην παρούσα εργασία έγινε μια εκτενής μελέτη του προβλήματος της διαχείρισης της οδικής κυκλοφορίας και παρουσιάστηκαν διάφορα υλοποιημένα συστήματα που το αντιμετωπίζουν στην πράξη. Στη συνέχεια έγινε αναζήτηση ενός βέλτιστου προγράμματος φαναριών για ένα συγκεκριμένο δίκτυο σε μορφή πλέγματος 9 διασταυρώσεων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε ο αλγόριθμος βελτιστοποίησης σμήνους σωματιδίων(PSO) των αλγορίθμων νοημοσύνης σμήνους και δοκιμάστηκε με διαφορετικές παραμέτρους του. Προς σύγκριση της απόδοσής του χρησιμοποιήθηκαν άλλοι 2 αλγόριθμοι, ένας random αλγόριθμος χρονισμού και ένας προσαρμοστικός. Η λύση που προτάθηκε από την εργασία αυτή παρουσίασε σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τις άλλες τεχνικές, καταδεικνύοντας τη σημασία εξεύρεσης ενός βέλτιστου προγράμματος χρονισμού των φαναριών που να ανταποκρίνεται σε μια συγκεκριμένη κατανομή κίνησης για την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος ελέγχου οδικής κυκλοφορίας