Ανάλυση της τρωτότητας λικνιζόμενων σωμάτων σε κατασκευές υπό σεισμική φόρτιση - Κολοκύθα, Μαριέττα Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2016)
Σε πολυώροφα κτίρια είναι συνήθης η τοποθέτηση πολύτιμων και σημαντικών περιεχομένων (π.χ. μουσειακά εκθέματα),τα οποία ενδέχεται να καταστραφούν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού προκαλώντας απαράδεκτες απώλειες. Συχνά, το περιεχόμενο των κατασκευών προσομοιάζεται και μελετάται ως ένα λικνιζόμενο άκαμπτο σώμα (block), δυναμική απόκριση του οποίου εξαρτάται από τη γεωμετρία του αντικειμένου, τα χαρακτηριστικά του κτιρίου και η στάθμη του ορόφου στον οποίο εδράζεται το αντικείμενο. Μέσω των καμπύλων τρωτότητας, εκτιμάται η πιθανότητα αστοχίας των περιεχομένων των πολυώροφων κτιρίων υπό σεισμική φόρτιση δεδομένης εντάσεως και κατ’ επέκταση η τρωτότητά τους. Έτσι, παρέχεται ένα απλουστευμένο εργαλείο εκτίμησης της απώλειας. Η αξιολόγηση του κινδύνου των λικνιζόμενων σωμάτων είναι ένα μάλλον πολύπλοκο έργο, δεδομένου ότι παρόλο που η απόκριση του σώματος και της κατασκευής είναι συνδεδεμένα, η απόκριση του σώματος είναι ευαίσθητη στην επιτάχυνση ενώ η απόκριση της κατασκευής είναι ευαίσθητη στη σχετική μετακίνηση των ορόφων (drift). Αρχικά αξιολογήθηκε η απόκριση του σώματος θέτοντας κατάλληλους δείκτες εντάσεως της διέγερσης και παραμέτρους απαιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψιν τη δυναμική ανάλυση της ελαστικής και της ανελαστικής κατασκευής. Ωστόσο, η δυναμική ανάλυση της κατασκευής και της απόκρισης του σώματος είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Γι’αυτό εξετάστηκαν διάφορες προσεγγιστικές μέθοδοι υπολογισμού της απόκρισης της κατασκευής (δηλαδή της κατανομής των μέγιστων τιμών των επιταχύνσεων καθ’ ύψος της κατασκευής) και απλοποιημένα κριτήρια ανατροπής ενός λικνιζόμενου σώματος. Εν γένει, η σεισμική απαίτηση κι η σεισμική ικανότητα ενός λικνιζόμενου σώματος μπορεί να υπολογισθεί με βάση τη μέγιστη επιτάχυνση ή ταχύτητα κάθε ορόφου, την περιστροφή του σώματος, τη σχετική μετακίνηση μεταξύ των ορόφων κ.ά. τα οποία προκύπτουν από την ιδιομορφική ανάλυση pushover.