Φωτοβολταϊκά τρίτης γενεάς: οργανικά φωτοβολταϊκά - Χριστοδουλάκου, Ναυσικά (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2016)
Φωτοβολταϊκά τρίτης γενεάς ονομάζουμε τα φωτοβολταϊκά στοιχεία που ξεπερνούν το όριο θερμοδυναμικής απόδοσης του 40%, όπως έχει οριστεί από τους Shockley και Queisser (SQ). Μεταξύ άλλων, τα οργανικά φωτοβολταϊκά στοιχεία (ΟΦΒ) ανήκουν στα φωτοβολταϊκά τρίτης γενεάς. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι αρχικά η επισήμανση των προτερημάτων των φωτοβολταϊκών στοιχείων τρίτης γενεάς σε σχέση με αυτά των παλαιότερων γενεών και έπειτα η μελέτη των ΟΦΒ ως προς την κατασκευή (μέθοδοι εναπόθεσης, υλικά υποστρωμάτων, ιδιότητες μελάνης, ηλεκτρόδια, διαστάσεις) και ο υπολογισμός της απόδοσής τους σε κάθε μελετώμενη περίπτωση, καθώς και η ανάλυση του κύκλου ζωής των οργανικών φωτοβολταϊκών στοιχείων. Επίσης παρατίθενται παραδείγματα εφαρμογών των οργανικών φωτοβολταϊκών.