Δημιουργία Τυπολογίας Αγροτικών Περιοχών στην Ελλάδα με την χρήση GIS. Μελέτη Περίπτωσης: Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων - Μπαρδώσα, Αφροδίτη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την δημιουργία τυπολογίας αγροτικών περιοχών με περίπτωση μελέτης την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων σε επίπεδο δημοτικών ενοτήτων με την χρήση των τεχνικών ανάλυσης του λογισμικού ArcGIS. Για το λόγο αυτό, μελετώνται σχετικές ερευνητικές εργασίες που έχουν γίνει πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο με σκοπό να διερευνηθούν οι δείκτες αλλά και η κατάλληλη μεθοδολογία που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς σε τέτοιου είδους μελέτες. Μέσω της ανάλυσης της έννοιας της «αγροτικότητας» και των τρόπων που αυτή έχει προσδιοριστεί μέχρι σήμερα όσον αφορά την χωρική της διάσταση από διάφορες χώρες και από την Ελλάδα προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τους δείκτες εκείνους που θα αποτυπώσουν καλύτερα μια τυπολογία που θα αντικατοπτρίζει την κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα των αγροτικών περιοχών της χώρας μας. Μέσω των τεχνικών χωρικής ανάλυσης του λογισμικού ArcGIS θα περιγραφούν, συσχετιστούν και ταξινομηθούν σημαντικοί παράγοντες όπως η μεταβολή του ποσοστού των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, η κατανομή της διαθέσιμης αγροτικής γης και των χρησιμοποιούμενων αγροτεμαχίων και πολλοί άλλοι κοινωνικοί και δημογραφικοί δείκτες που θα μας οδηγήσουν στην διατύπωση μιας τυπολογίας που στόχος της είναι να αντιπροσωπεύει όσο το δυνατόν καλύτερα τις υφιστάμενες κοινωνικές, οικονομικές, και δημογραφικές συνθήκες μιας αγροτικής περιοχής όπως αυτή της Π. Ε. Ιωαννίνων, της Ελλάδας.