Μελέτη των θαλάσσιων φαινομένων με χρήση τηλεπισκοπικών ΣΑΡ απεικονίσεων - Αργυρίου, Στυλιανή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Η μελέτη και παρακολούθηση των θαλάσσιων φαινομένων μπορεί να γίνει με τηλεπισκοπικές μεθόδους. Για αυτό το σκοπό έχει αναπτυχθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency ESA) το πρόγραμμα Copernicus κατά το οποίο έχει τεθεί σε τροχιά ο δορυφόρος Sentinel-1. Ο δορυφόρος αυτός μεταφέρει αισθητήρα ραντάρ με σκοπό να παράγει απεικονίσεις Ραντάρ Συνθετικού Ανοίγματος ΣΑΡ (Synthetic Aperture Radar SAR). Στην παρούσα εργασία αρχικά μελετώνται οι μηχανισμοί των θαλάσσιων φαινομένων και συγκεκριμένα των κυμάτων, των ρευμάτων και του ανέμου. Έπειτα γίνεται μία περιγραφή των απεικονίσεων ΣΑΡ αναφερόμενη σε ακίνητο στόχο. Ακολουθεί μία περιγραφή του δορυφόρου Sentinel-1 και συγκεκριμένα του οδηγού χρήστη που δίνει πληροφορίες για τις λειτουργίες απόκτησης των δεδομένων, για τους τύπους των προϊόντων που παράγονται από την επεξεργασία των αρχικών ακατέργαστων δεδομένων καθώς και για τα επίπεδα επεξεργασίας, για τη χωρική διακριτική ικανότητα, για την επάνοδο και την κάλυψη, για τις συμβάσεις ονομασίας και για τις μορφές των δεδομένων. Στη συνέχεια αναφέρονται κάποιες λειτουργίες του λογισμικού SNAP (Sentinel Application Platform) για την ανίχνευση των πλοίων και την εύρεση της διεύθυνσης και της έντασης των ανέμων. Τέλος περιγράφεται η εφαρμογή που υλοποιήθηκε στην εργασία αυτή όπου πραγματοποιήθηκε επεξεργασία εικόνων ΣΑΡ μέσω του λογισμικού SNAP. Οι δορυφορικές εικόνες διατίθεται ελεύθερα σε οποιοδήποτε χρήστη από το πρόγραμμα Sentinels Scientific Data Hub του Copernicus όπως επίσης και το λογισμικό SNAP που διατίθεται από την πλατφόρμα step (science toolbox exploitation platform) της ESA.