Συγκριτική Διερεύνηση Υλοτομιών με Φωτοερμηνεία Ορθοφωτοχαρτών και Αντικειμενοστρεφή Ανάλυση Landsat Απεικονίσεων. Μελέτη Περίπτωσης Λίμνη Πλαστήρα - Αγγελούση, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, αρχικά πραγματοποιείται μία σύντομη αναφορά στα πλεονεκτήματα της τηλεπισκόπησης, καθώς και του σκοπού της διπλωματικής εργασίας, ο οποίος είναι η διαχρονική παρακολούθηση των υλοτομιών μέσω δορυφορικών εικόνων. Έπειτα γίνεται ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, στην οποία αναλύεται η διαχείριση των ελληνικών δασών, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε αυτά, οι υλοτομίες που υφίστανται καθώς και η νομική προσέγγιση του θέματος. Ως περιοχή μελέτης επιλέχθηκε η Λίμνη Πλαστήρα, η οποία υπάγεται στο νομό Θεσσαλίας. Για την ορθή καταγραφή των αλλαγών χρήσεων γης χρησιμοποιήθηκαν ορθοφωτοχάρτες των ετών 1945, 1960, 1996 2007, όπου φωτοερμηνεύτηκαν μέσω του λογισμικού Qgis. Διαχωρίστηκαν οι δασικές περιοχές από οτιδήποτε άλλο και εντοπίστηκαν αυτές στις οποίες άλλαξε η χρήση γης. Έπειτα πραγματοποιήθηκε αντικειμενοστρεφής ανάλυση στο λογισμικό eCognition Landsat ΤΜ εικόνων χρονολογίας 1987 και 2007 που λήφθηκαν από το GLOVIS USGS. Τα αποτελέσματα μεταφέρθηκαν στο Qgis και έγινε σύγκριση και σχολιασμός τους. Τα αποτελέσματα του eCognition δεν είχαν την αναμενόμενη ακρίβεια, όπως αυτή των ορθοφωτοχαρτών, καθώς αρκετοί παράγοντες οι οποίοι αναλύονται στην εργασία συνέβαλαν σε αυτό. Εντοπίστηκαν όμως τρεις περιοχές στις οποίες πραγματοποιήθηκε μεταβολή χρήσης γης. Τέλος αναφέρονται τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία της αντικειμενοστρεφούς ανάλυσης των εικόνων, καθώς και οι προοπτικές εφαρμογής της μεθόδου από τις δασικές υπηρεσίες, με διαφορετικές