Δημιουργία και Οπτικοποίηση χωρο-χρονικών δεδομένων από υψηλής ανάλυσης ανοιχτά τηλεπισκοπικά δεδομένα με χρήση λογισμικού ελεύθερου κώδικα - Μπούσουλας, Γρηγόριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Η μεταπτυχιακή αυτή εργασία πραγματεύεται διεξοδικά μεθόδους και τεχνικές δημιουργίας και οπτικοποίησης χωρο-χρονικών δεδομένων, μέσα από τεχνικές Τηλεπισκόπησης, Χαρτογραφίας και GIS. Το τελικό αποτέλεσμα έχει κανονικοποιημένη (raster) μορφή, για να είναι εφικτή η περαιτέρω εκμετάλλευσή τους σε εφαρμογές οπτικοποίησης των χωρο-χρονικών δεδομένων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν διαχρονικές δορυφορικές εικόνες υψηλής χωρικής ανάλυσης Landsat (ανοιχτά δεδομένα) και το QGIS (λογισμικό ελεύθερου κώδικα). Η μελέτη αυτή ουσιαστικά διερευνά το κατά πόσο δύναται τα παραχθέντα χωρο-χρονικά δεδομένα να ενταχθούν σε μία διαδικασία οπτικοποίησης και να γίνουν αντικείμενο εύκολης παρουσίασης και αξιοποίησης από τον τελικό χρήστη. Πιο συγκεκριμένα: Στο πρώτο Kεφάλαιο παρουσιάζεται ο στόχος και η συνεισφορά της εργασίας. Στο δεύτερο Κεφάλαιο παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος Landsat της USGS, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα σύγχρονα δορυφορικά συστήματα Landsat 8 υψηλής χωρικής ανάλυσης. Επίσης, πραγματοποιείται μια εισαγωγή στην έννοια της Οπτικοποίησης και εξηγείται γιατί είναι σημαντικό να παρουσιάζεται η πληροφορία. Τέλος, αναλύεται η σημασία του χρόνου και παρουσιάζονται τα σημαντικότερα χωροχρονικά μοντέλα, ενώ στη συνέχεια αναλύονται οι σημαντικότερες εργασίες που συνδέονται με την οπτικοποίηση του χώρου, του χρόνου, καθώς και των χωροχρονικών δεδομένων. Στο τρίτο Κεφάλαιο πραγματοποιείται μια ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας. Αναλύονται οι βασικότερες αρχές της Τηλεπισκόπησης και οι μεθοδολογίες που εφαρμόστηκαν για την εκπόνηση της εργασίας. Στη συνέχεια, στο Κεφάλαιο 4 παρουσιάζονται οι πειραματικές προεπεξεργασίες που έγιναν στα γεωχωρικά δεδομένα, τα αποτελέσματα από τις ταξινομήσεις που πραγματοποιήθηκαν, ώστε να προκύψουν τα χωρο-χρονικά δεδομένα, καθώς και το τελικό προϊόν της οπτικοποίησης. Στο πέμπτο Κεφάλαιο πραγματοποιείται ποιοτική και ποσοτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του προηγούμενου κεφαλαίου. Τέλος, στο Κεφάλαιο 6 περιλαμβάνονται τα τελικά συμπεράσματα από το σύνολο της διπλωματικής εργασίας, καθώς επίσης και προτάσεις για μελλοντική βελτίωση και επέκταση πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.