Συμβολή στη μελέτη συστημάτων γείωσης - Αλεξοπούλου, Αριστέα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Σε όλες τις εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ισχύος και κυρίως στους υποσταθμούς υψηλών τάσεων, ως κυρίαρχο μέλημα τίθεται η ασφάλεια των ατόμων που βρίσκονται, κινούνται ή εργάζονται σε αυτούς τους χώρους. Το σύστημα γείωσης ενός υποσταθμού πρέπει να εξασφαλίζει την προστασία και την ασφάλεια των ατόμων που βρίσκονται σε αυτό καθώς επίσης και του εξοπλισμού, τόσο κατά την διάρκεια ομαλής λειτουργίας όσο και σε περιπτώσεις σφαλμάτων, όπως βραχυκυκλωμάτων. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάδειξη της συμβολή των δύο πιο αναγνωρισμένων και παγκοσμίως αποδεκτών Προτύπων, του ΙΕΕΕ Std 80-2013 και του IEC 60479-1 στη μελέτη της ασφάλειας των συστημάτων γείωσης υποσταθμών υψηλής τάσης και η εκτενής παρουσίαση και σύγκρισή τους. Επιπροσθέτως, πραγματοποιείται μελέτη και ανάλυση της ασφάλειας των συστημάτων γείωσης με κριτήριο την τήρηση των επιτρεπτών ορίων ασφαλείας των αναπτυσσόμενων τάσεων επαφής και βηματικών τάσεων, όπως υπολογίζονται με βάση τα Πρότυπα ANSI/IEEE Std 80:2013 και IEC 60479-1. Επίσης, εξετάζονται και συγκρίνονται οι αναπτυσσόμενες τάσεις (επαφής και βηματική) καθώς επίσης και τα όρια ασφαλείας σε ένα τυπικό σύστημα γείωσης σύμφωνα με τα Πρότυπα, με τη βοήθεια του πακέτου λογισμικού CDEGS.