Ανάπτυξη μεθοδολογίας για την αποτίμηση της κατάστασης διατήρησης των υπαίθριων γλυπτών Πόλις, ομάδα με πέντε μορφές και μπουκέτο της Εθνικής Γλυπτοθήκης με μη-καταστρεπτικές τεχνικές - Δεληγιάννη, Θεοδώρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών (ΙΙΙ), 2016)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάπτυξη μεθοδολογίας για την αποτίμηση της κατάστασης διατήρησης των υπαίθριων γλυπτών με τίτλο: Πόλις, Ομάδα με Πέντε Μορφές και Mπουκέτο της Εθνικής Γλυπτοθήκης κυρίως με μη-καταστρεπτικές τεχνικές. Επιπλέον, σκοπός της εργασίας είναι και η αποτίμηση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών καθαρισμού και συντήρησης. Σημειώνεται ότι το γλυπτό «Πόλις» μελετήθηκε πριν και μετά τις επεμβάσεις καθαρισμού και συντήρησης στο εργαστήριο της Εθνικής Γλυπτοθήκης, ενώ τα γλυπτά «Ομάδα με Πέντε Μορφές και Mπουκέτο» μελετήθηκαν στον υπαίθριο χώρο έκθεσης τους. Αρχικά, πραγματοποιήθηκαν μακροσκοπικές παρατηρήσεις και φωτογραφική τεκμηρίωση στις επιφάνειες των μπρούντζινων έργων. Για μια πιο απλή απεικόνιση της κατάστασης διατήρησης των έργων, δημιουργήθηκαν τρισδιάστατα μοντέλα μέσω του προγράμματος 123D-Catch (Autodesk). Με χρήση φορητού ψηφιακού οπτικού μικροσκοπίου έγινε η εξέταση των διαφόρων επικαθίσεων-προϊόντων διάβρωσης σε επιλεγμένα σημεία. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει διαφορετική μορφολογία μεταξύ των επικαθίσεων και προϊόντων διάβρωσης σύμφωνα με το χρώμα, την εμφάνιση, την υφή και το είδος της πρόσφυσης. Επίσης, από την εξέταση με μικροσκόπιο δεν ανιχνεύθηκαν ίχνη από υπολείμματα προστατευτικού κεριού ακόμη και σε αναμενόμενες περιοχές (σχετικά προστατευμένες από περιβάλλον περιοχές). Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε θερμογραφικός έλεγχος της επιφάνειας των γλυπτών, με τη μέθοδο της ενεργητικής και της παθητικής θερμογραφίας υπερύθρου. Παρατηρήθηκαν μικρές διαφοροποιήσεις μεταξύ των τύπων των επικαθίσεων-προϊόντων διάβρωσης από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και σε περιοχές οπτικά καθαρές. Θερμοκρασιακές διαβαθμίσεις διαπιστώθηκαν, μεταξύ των όψεων των γλυπτών ανάλογα με τον προσανατολισμό τους. Η σύσταση του κράματος κατασκευής των γλυπτών ταυτοποιήθηκε με χρήση φορητού οργάνου φθορισμού ακτίνων Χ. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι το υλικό κατασκευής των γλυπτών Πόλις, Ομάδα με Πέντε Μορφές είναι ίδιο –μπρούντζος (κρατέρωμα), και το έργο Μπουκέτο είναι κατασκευασμένο από κράμα ορείχαλκου. Εφαρμόστηκε η τεχνική των υπερήχων για τον προσδιορισμό και την αποτύπωση του πάχους αλλά και της κατανομής του υλικού σε όλη την επιφάνεια των γλυπτών. Διαπιστώθηκε ελαφρώς ανομοιόμορφη κατανομή του πάχους κράματος, είτε λόγω κάποιας απώλειας υλικού είτε λόγω ανομοιομορφίας των γλυπτών κατά την χύτευση Τέλος πραγματοποιήθηκε ταυτοποίηση των επικαθίσεων-προϊόντων διάβρωσης με ανάλυση φασματοσκοπίας μ-Raman, με κυρίαρχες ενώσεις τα ανθρακικά άλατα, θειικές και χλωριούχες ενώσεις του χαλκού, όπως ταυτοποιήθηκαν επίσης και οξείδια της πάτινας του γλυπτού.