Αποτίμηση και ενίσχυση διατηρητέου κτιρίου από φέρουσα τοιχοποιία - Μπούρμπου, Μαρία-Μυρτώ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών, 2016)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται αποτίμηση της στατικής επάρκειας ενός διατηρητέου κτιρίου από φέρουσα τοιχοποιία με σκοπό την ενίσχυσή του. Το υπό μελέτη κτίριο βρίσκεται στην περιοχή των Εξαρχείων, στην Αττική. Αρχικά, διεξήχθη εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης, αφενός απ΄την σκοπιά της παρατήρησης της δυναμικής απόκρισης του κτιρίου έναντι σεισμικών δράσεων και αφετέρου μέσω ελέγχων αντοχής. Η ανάλυση της κατασκευής έγινε με την ισοδύναμη στατική μέθοδο που προκύπτει απ’ την ιδιομορφική ανάλυση. Για την εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης επιλέχθηκαν 52 διατομές (section cuts) πεσσών περιμετρικά του κτιρίου σε πεσσούς. O έλεγχος των υπερθύρων έγινε με κύριες τάσεις. Τέλος προτάθηκαν τεχνικές επεμβάσεις οι οποίες, όπως φαίνεται απ’ τα αποτελέσματα, βελτίωναν σταδιακά τη συμπεριφορά καθώς και τις αντοχές του κτιρίου έναντι σεισμού. Η πρώτη προσπάθεια ενίσχυσης έγινε με ενέματα και αρμολογήματα, που τελικά κρίθηκε ανεπαρκής. Ακολούθησε ενίσχυση του κτιρίου με μανδύες οπλισμένου σκυροδέματος, που πράγματι βελτίωσε πολύ την απόκριση του κτιρίου.