Μελέτη απόδοσης κατανεμημένων βάσεων δεδομένων για γράφους για διαχείριση διασυνδεδεμένων δεδομένων - Τζανάκη, Βασιλική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2016)
Η πρόκληση του σημερινού κόσμου είναι τα δεδομένα. Ένας τεράστιος όγκος δεδομένων παράγεται κάθε δευτερόλεπτο και η δημιουργία τους συνεχίζει να αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό. Εικόνες, βίντεο, μουσική, έγγραφα, emails, αρχεία καταγραφής σφαλμάτων, δεδομένα από αισθητήρες και δορυφό- ρους, είναι μερικά μόνο από τα δεδομένα που παράγονται από τους ανθρώπους είτε από μηχανές, ως μέρος του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things). Όλα αυτά τα δεδομένα όμως δεν έχουν καμία αξία, αν δεν μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε πολύτιμη πληροφορία και να τη χρησιμοποιή- σουμε ώστε να βελτιώσουμε τις ζωές μας. Ευτυχώς, τη σημερινή εποχή, διαθέτουμε πολύτιμα εργαλεία, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν στην οργάνωση, στην αποθήκευση και στην ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων. Η εισαγωγή του Υπολογιστικού Νέφους (Cloud Computing), καθώς και η ανάπτυξη διαφόρων κατανεμημένων συστη- μάτων και προγραμματιστικών μοντέλων μας έδωσε τη δυνατότητα να εξάγουμε ουσιαστική πληρο- φορία και να μετατρέψουμε όλα αυτά τα σκόρπια, φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους δεδομένα, σε πολύτιμη γνώση. Σε αυτή τη διπλωματική εργασία, επικεντρωνόμαστε περισσότερο στα δεδομένα με τη μορφή γράφων. Τα Διασυνδεδεμένα Δεδομένα (Linked Data), δηλαδή τα δεδομένα που δημοσιεύονται στις διάφορες ιστοσελίδες και συνδέονται μεταξύ τους, είναι μια κατηγορία δεδομένων που μπορεί να σχηματίσει τεράστιους γράφους. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει το Cloud Computing, καθώς και τα υπάρχοντα κατανεμημένα συστήματα, ώστε να φορτώσουμε δεδομένα αυτής της μορφής και να υλοποιήσουμε αλγορίθμους που απαντάνε σε διαφόρων ειδών ερωτήματα πάνω σε τέτοιου είδους δεδομένα. Στη συνέχεια, μελετάμε την απόδοση του συστήματός μας καθώς ο αριθμός των υπολογι- στικών πόρων αυξάνεται και ελέγχουμε την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων μας, με την εκτέλεση των ίδιων ερωτημάτων πάνω στα ίδια δεδομένα σε ένα κεντρικό σύστημα. Επιπλέον, ερευνούμε πώς ένα ερώτημα διαφορετικού είδους ή η αντικατάσταση διαφόρων παραμέτρων του, μπορεί να επηρε- άσει το χρόνο υπολογισμό του.