Ενεργειακή φτώχεια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης μελέτη περίπτωσης: Περιφέρεια Αττικής - Τόμπρου, Ζαφείρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Η ενεργειακή φτώχεια αποτελεί ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα στην Ευρώπη, καθώς όλο και περισσότερες χώρες της ένωσης επηρεάζονται από την οικονομική κρίση της τελευταίας 6ετίας. Ωστόσο δεν υπάρχει επίσημος ευρωπαϊκός ορισμός, παρά μόνο στην Μεγάλη Βρετανία. Παρόλα αυτά με τον όρο ενεργειακή φτώχεια αναφέρεται η αδυναμία των νοικοκυριών να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Και στην Ελλάδα εντοπίζεται το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας, που παρόλο που στερείται και αυτή επίσημου ορισμού, το πρόβλημα αυτό προσεγγίζεται με το αν ένα νοικοκυριό ξοδεύει περισσότερο από το 10% του εισοδήματός του για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών, τότε θεωρείτε ενεργειακά φτωχό. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει αυξήσει το ποσοστό της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα, καθώς τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά 30%, η τιμή του πετρελαίου και των τιμολογίων της ΔΕΗ έχουν αυξηθεί, περισσότερα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν πάνω από το 20% των εισοδημάτων τους σε λογαριασμούς ενέργειας. Η εκτεταμένη ενεργειακή φτώχεια με την σειρά της έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον (παράνομη υλοτομία, αποδάσωση, αύξηση του φαινομένου της αιθαλομίχλης κλπ), αλλά και στην σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων που είναι εκτεθειμένοι σε αυτή. Η εργασία επίσης περιλαμβάνει μελέτη περίπτωσης στην Περιφέρεια Αττικής, με την οποία παρατίθενται πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με ετήσιο εισόδημα, την ηλεκτρική κατανάλωση, την κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου, άλλων πηγών και καθόλου πηγών ενέργειας και των χαρακτηριστικών των κτιρίων και τελικά την κατάσταση ενεργειακής φτώχειας στην εν θέματι Περιφέρεια. Τέλος εξετάζεται ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην μείωση ενεργειακής φτώχειας, μέσω του υφιστάμενου πολιτικού, θεσμικού και οικονομικού πλαισίου.