Βέλτιστη τοποθέτηση διακοπών απομόνωσης σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας - Τζιάσιου, Γεωργία (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2016)
Τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι μέρος του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέουν το σύστημα μεταφοράς με τους τελικούς καταναλωτές. Ο σχεδιασμός των δικτύων διανομής πραγματοποιείται με σκοπό να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας με τον βέλτιστο τεχνικά και οικονομικό τρόπο και σε αποδεκτά επίπεδα αξιοπιστίας. Η πλειοψηφία των διακοπών ηλεκτρικής ενέργειας που υφίστανται οι καταναλωτές οφείλεται σε βλάβες των δικτύων διανομής. Επομένως, είναι σημαντική η εξέταση της επίδρασης των διακοπών στα κόστη διακοπών των καταναλωτών και στην αξιοπιστία του συστήματος. Οι διακόπτες απομόνωσης χρησιμοποιούνται στις γραμμές των δικτύων διανομής με στόχο τη βελτίωση της αξιοπιστίας τους, την απομόνωση σφαλμάτων, τη διαμόρφωση ή την επαναδιαμόρφωση του δικτύου και την αποκατάσταση της τροφοδοσίας. Η βέλτιστη τοποθέτηση και επιλογή του κατάλληλου πλήθους των διακοπτών απομόνωσης αποτελεί σημαντικό παράγοντα στον σχεδιασμό των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Όσο μεγαλύτερο είναι το πλήθος των διακοπτών απομόνωσης, τόσο μειώνεται ο χρόνος διακοπής της τροφοδοσίας των καταναλωτών και συνεπώς αυξάνεται το επίπεδο αξιοπιστίας του δικτύου. Ωστόσο, ένα μεγάλο πλήθος διακοπτών απομόνωσης προϋποθέτει υψηλό επενδυτικό κόστος. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η βέλτιστη τοποθέτηση διακοπτών απομόνωσης σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό την ελαχιστοποίηση του αναμενόμενου κόστους διακοπών των καταναλωτών σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση του κόστους επένδυσης, εγκατάστασης, και του ετήσιου κόστους λειτουργίας και συντήρησης των διακοπτών απομόνωσης με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αξιοπιστίας των δικτύων διανομής. Η βέλτιστη τοποθέτηση διακοπτών απομόνωσης σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας μοντελοποιήθηκε σαν πρόβλημα μεικτού ακέραιου γραμμικού προγραμματισμού. Για την επίλυσή του αναπτύχθηκε λογισμικό σε περιβάλλον GAMS χρησιμοποιώντας τον επιλυτή CPLEX. Το λογισμικό που αναπτύχθηκε εφαρμόστηκε σε δίκτυα διανομής 14 κόμβων και 29 κόμβων.