Έρευνα στην απόδοση ηλιακών χώρων και ηλιακών φούρνων με τη συμβολή του λογισμικού Energy+ - Πέππας, Λουκάς (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία ασχολείται με την θερμική απόδοση των ηλιακών φούρνων. Γίνεται περιγραφή των διαφόρων παραμέτρων που χρησιμοποιήθηκαν, όπως ο όγκος και το σχήμα του ηλιακού φούρνου, ο συντελεστής ανάκλασης του υαλοπίνακα και άλλα. Στη συνέχεια γίνεται η μελέτη αυτών των παραμέτρων και ερευνάται η επίδραση που προκαλούν στην απόδοση του φούρνου. Για τον σχεδιασμό των μοντέλων χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό SketchUp και για την μελέτη αυτών των παραμέτρων χρησιμοποιήθηκε το ενεργειακό λογισμικό Energy+. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται η εισαγωγή στην ηλιακή ενέργεια. Γίνεται περιγραφή της και αναλύεται το κατά πόσο η αειφορία της μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακή ανεξαρτησία. Στη συνέχεια περιγράφουμε την ηλιακή ακτινοβολία και κάποιες βασικές έννοιες που την ακολουθούν, όπως και τις διάφορες κατηγορίες στις οποίες χωρίζεται. Τέλος, σε αυτό το κεφάλαιο γίνεται περιγραφή των τρόπων χρήσης της ηλιακής ενέργειας. Στο δεύτερο κεφάλαιο η εργασία ασχολείται με τους ηλιακούς φούρνους. Γίνεται περιγραφή της γεωμετρίας των διαφόρων τύπων που υπάρχουν και αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία και τη συγκεντρώνουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο με σκοπό την παραγωγή θερμικής ενέργειας. Στη συνέχεια αναλύονται οι παράγοντες που οδηγούν σε μεγαλύτερα θερμικά οφέλη και σε μικρότερες θερμικές απώλειες. Τέλος, γίνεται περιγραφή των υλικών αλλαγής φάσης (PCM), τα οποία μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στο δύσκολο πεδίο, που ονομάζεται αποθήκευση θερμικής ενέργειας. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται η εισαγωγή στο λογισμικό Energy+. Επίσης γίνεται περιγραφή των βασικών κατηγοριών του λογισμικού, με σκοπό να προσφέρει στον μελετητή μια μεγαλύτερη εξοικείωση στο συγκεκριμένο ενεργειακό λογισμικό. Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφονται αναλυτικά τα διάφορα στάδια της προσομοίωσης. Η περιγραφή ξεκινάει με τον σχεδιασμό των μοντέλων με το λογισμικό SketchUp και συνεχίζεται με την εισαγωγή των διαφόρων παραμέτρων με το πρόγραμμα Energy+. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται η ανάλυση των αποτελεσμάτων της προσομοίωσης και στο έκτο και τελευταίο γίνεται η έκθεση των συμπερασμάτων από τη μελέτη της απόδοσης των ηλιακών φούρνων.