Διαστασιολόγηση της επένδυσης συμβατικά διανοιγμένων αστικών σηράγγων σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα - Καραγιάννης, Θωμάς (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2016)
Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας ήταν η εφαρμογή συγκεκριμένων Μερών του Ευρωκώδικα για το σχεδιασμό και τη διαστασιολόγηση των μέτρων υποστήριξης συμβατικά διανοιγμένων αστικών σηράγγων σε μαλακούς σχηματισμούς. Όσον αφορά τη διάρθρωση της εργασίας, στο πρώτο Κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις Οδηγίες Μελέτης Οδικών Σηράγγων του ΟΜΟΕ για τη διαστασιολόγηση σηράγγων, καθώς επίσης και σε εμπειρικές και υπολογιστικές μεθόδους διάνοιξης και υποστήριξης σηράγγων. Στο δεύτερο Κεφάλαιο αναφέρονται οι Βάσεις Σχεδιασμού (ΕΝ 1990) και Δράσεις (ΕΝ 1991) του Ευρωκώδικα επί των κατασκευών, συμπεριλαμβανομένου των σηράγγων. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η εφαρμογή του ΕΝ 1997 στο σχεδιασμό των θεμελιώσεων, των τοίχων αντιστήριξης, των πρανών και των αγκυρώσεων. Στο τέταρτο και πέμπτο Κεφάλαιο γίνεται αναφορά των εφαρμογών του ΕΝ 1992 και ΕΝ 1993 στο σχεδιασμό των κατασκευών με σκυρόδεμα και χάλυβα αντίστοιχα. Σε παράδειγμα αστικής σήραγγας στο τελευταίο Κεφάλαιο, εφαρμόζεται ο ΕΝ 1997 για τη διαστασιολόγηση των αγκυρίων, ο ΕΝ 1992 για τη διαστασιολόγηση του εκτοξευόμενου σκυροδέματος και του κελύφους από οπλισμένο σκυρόδεμα της τελικής επένδυσης και ο ΕΝ 1993 για τη διαστασιολόγηση των χαλύβδινων πλαισίων.