Διερεύνηση της βέλτιστης διαχείρισης των ΑΣΑ στο Δήμο Αιγιαλείας με τη χρήση πολυκτριτηριακής ανάλυσης και στοιχεία ανάλυσης κύκλου ζωής - Σταματοπούλου, Παναγιώτα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2016)
Ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων γενικότερα αλλά και εκείνος των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) ειδικότερα, αποτελεί προτεραιότητα των σύγχρονων αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων κρατών. Η αύξηση της κατανάλωσης είχε ως αποτέλεσμα της αύξηση των παραγόμενων αποβλήτων, γεγονός που ήταν εμφανές και στη χώρα μας, σημειώνοντας όμως μείωση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης από το 2009-2010 έως σήμερα. Το προαναφερθέν, όμως δεν αποτέλεσε παράγοντα παραγκώνισης της αναζήτησης μεθόδων για τη βέλτιστη διαχείριση των ΑΣΑ. Το οργανικό κλάσμα των αποβλήτων καθώς και τα ανακυκλώσιμα απόβλητα, είναι εκείνα τα οποία χρήζουν διαχείρισης μέσω της ανάπτυξης μεθόδων οι οποίες θα επιφέρουν βέλτιστα αποτελέσματα. Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζονται η υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με την παρούσα πρακτική συλλογής των απορριμμάτων στο Δήμο Αιγιαλείας ενώ στη συνέχεια προτείνονται εναλλακτικές ολοκληρωμένες διαδικασίες για το ίδιο θέμα στο Δήμο. Βασικοί πυλώνες αποτελούν η εκτροπή των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων, κυρίως των βιοαποβλήτων, από την ταφή, δηλαδή την οδήγησή τους σε Χ.Υ.Τ.Α., καθώς και το σύνολο των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, όπως αυτά ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία. Αναπτύσσονται τρία ρεαλιστικά σενάρια διαχείρισης των ΑΣΑ στα οποία περιλαμβάνονται οικονομικά και περιβαλλοντικά στοιχεία, ενώ εν συνεχεία, μέσω μιας πολυκριτηριακής ανάλυσης, προτείνεται η βέλτιστη διαχειριστική λύση για το Δήμο Αιγιαλείας.