Παρασκευή κεραμικών δοκιμίων LAMOX (La2-xAxMo2-yByO9, όπου x=0.5, 0.3 και Α=Pr, Nd, Gd, Eu, ενώ y=1 και B=W) υψηλής πυκνότητας με μεθόδους Pechini, αντίδραση στερεάς κατάστασης και μηχανοχημική ενεργοποίηση για μελέτες διάχυσης οξυγόνου και αλουμινίου - Κατσαφάδου, Καλλιόπη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα εργασία σκοπεύει να παρουσιάσει τις ιδιότητες των κεραμικών υλικών της οικογένειας LAMOX (La2-xAxMo2-yByO9), όπου x=0.5 (Α=Pr, Nd), ή x=0.3 (Eu, Gd) και y=1 (B=W). Για το λόγο αυτό παρασκευάζονται δοκίμια, στα οποία αντικαθίστανται το λανθάνιο (La) με άλλα στοιχεία της οικογένειας των λανθανίδων (Α), καθώς και το μολυβδένιο (Μο) με το βολφράμιο (W) (Β). Τα υλικά αυτά κρυσταλλώνονται σε δύο κρυσταλλογραφικά συστήματα. Το ένα σύστημα είναι χαμηλής συμμετρίας, όπου σχηματίζεται το α-πολύμορφο. Σε αντίθεση με αυτό, το δεύτερο σύστημα κρυστάλλωσης είναι το κυβικό, στο οποίο εμφανίζεται υψηλή συμμετρία και σχηματίζεται το β–πολύμορφο. Από προηγούμενες έρευνες στα LAMOX, τα β-πολύμορφα είναι γνωστό ότι εμφανίζουν καλύτερη αγωγιμότητα. Οι μέθοδοι παρασκευής των υλικών αυτών ποικίλουν. Δύναται να δημιουργηθούν με τη μέθοδο sol-gel, με τη μέθοδο άμορφων κιτρικών συμπλόκων, μέσω αντίδρασης στερεάς κατάστασης και αποξηραμένων προδρόμων. Ακολουθώντας την μέθοδο Pechini δημιουργούμε τα κατάλληλα υλικά, τα οποία στη συνέχεια θα ψηθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες (έψηση έως 900 οC). Έπειτα θα χαρακτηριστούν με τα όργανα XRD (διάθλαση ακτίνων-Χ) και SEM (ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης). Η εφαρμογή των υλικών αυτών σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα στα κελιά καυσίμων, καθιστά την συνεχή τους βελτιστοποίηση απαραίτητη. Για την καταλληλότητά τους απαιτείται να ελεγχθούν τα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά τους.